Marine en Landmacht opereren samen in de West

De commandant van 43 gemechaniseerde brigade uit Havelte, Brigadegeneraal C.J.M. van den Heuvel, zal maandag 24 augustus op de marinebasis Parera (Willemststad, Curaçao) een van zijn infanterie compagnieën eenheden overdragen aan de Commandant Zeemacht Caribisch gebied Commandeur P.W. Lenselink. De landmacht neemt hiermee formeel de taken van de 31e infanteriecompagnie Mariniers in de West over. Met de gemengde Koninklijke Marine en Landmacht eenheid zal Defensie haar lopende Koninkrijkstaken in de West verder invullen.

De ceremonie op 24 augustus wordt bijgewoond door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen Z.E. mr. Frits Goedgedrag, diverse lokale autoriteiten en Defensiepersoneel geplaatst op Curaçao en Aruba.

Landmachteenheden gaan vanaf nu in een viermaandelijks roulatieschema in de West samen met de collega's van de Koninklijke Marine zorgen voor de uitvoering van de Nederlandse defensietaken als territoriale verdediging, handhaving van de internationale rechtsorde, verlenen van bijstand aan lokale autoriteiten en ondersteuning en training van Antilliaanse milities.

Het overnemen van de taken van de Mariniers door de Koninklijke Landmacht vloeit voort uit een Defensiemaatregel uit 2007. Met deze maatregel worden de kosten voor een permanent in de West geplaatste infanterie-eenheid gereduceerd en gelijktijdig bredere inzetopties en oefenmogelijkheden voor zowel de Koninklijke Marine als Landmacht gerealiseerd.

Noot voor redacties (