Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
24-08-2009

Neuroscience Campus ontvangt 6.6 miljoen voor internationaal onderzoek

De Neuroscience Campus Amsterdam ontvangt 6.6 miljoen euro voor het Erasmus Mundus programma, waarbij onderzoek wordt gedaan naar hersenziekten, zoals Alzheimer en Multicple Sclerose. Deze ziekten veroorzaken een grote maatschappelijke uitval.

Tussen 2009 en 2013 worden in totaal 50 PhD studenten (AIO's) aangesteld, roulerend tussen de vijf EU Neuroscience capitals, Amsterdam, Bordeaux, Goettingen, Zurich en Coimbra. De mogelijkheid bestaat dat ook voor de tweede periode van vijf jaar financiering wordt geregeld.

Neuroscience Campus Amsterdam is de coördinator van dit Erasmus Mundus programma, dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie. De VU zal 'host' zijn voor 20 van deze 50 PhD-studenten. Het betreft AIO's die een zogenaamde Joint PhD degree (of Double Degree) zullen krijgen aan het einde van hun promotietraject. Dit betekent dat ze hun proefschrift ook op twee locaties in de EU moeten verdedigen.

Binnen het project wordt samengewerkt met de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van Neuroscience zoals Nobelprijswinnaar (1991) Prof. Erwin Neher, en Prof. Martin Schwab, een van de meest geciteerde EU-onderzoekers in het vakgebied.

Amsterdam wordt hiermee de 'EU-capital' op het gebied van Neurosciences. In de periode 2010-2013 zal het ENC Network zich uitbreiden met nog eens maximaal vijf nieuwe instituten, waarbij te denken valt aan samenwerking met Neuroscience Campus-achtige instituten in o.a. Parijs, London en Berlijn.

De website http://www.enc-network.eu biedt hier meer informatie over.