Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

8 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200803841/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete op grond van Wet arbeid vreemdelingen voor hotel-café restaurant De Gouden Leeuw in Voorschoten) Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen heeft opgelegd aan hotel-café-restaurant De Gouden Leeuw in Voorschoten. Het gaat om een boete van 40.000 euro. De minister heeft de boete opgelegd omdat bij een controle in november 2005 is geconstateerd dat er vijf mensen in het restaurant aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van tewerkstellingsvergunningen. Zij maakten gebruik van (gekopieerde) identiteitsbewijzen van andere mensen. De Gouden Leeuw was het niet eens met de boete en ging in beroep bij de rechtbank in Den Haag. De rechtbank oordeelde in april 2008 dat de boete met 10% moest worden verminderd omdat de procedure te lang had geduurd. De minister is het niet eens met deze uitspraak en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de minister was hij door grote drukte niet in staat de procedure binnen de wettelijke termijn af te ronden en is De Gouden Leeuw daarvan op de hoogte gesteld. De rechtbank had de boete daarom niet met 10% mogen verminderen, aldus de minister. De zaak is op 16 april jl. op zitting behandeld. De Raad van State heeft in juli 2008 al eens geoordeeld over een andere boete die de minister op grond van de Wet arbeid vreemdelingen aan De Gouden Leeuw had opgelegd. Die uitspraak met zaaknummer 200708936/1 is te vinden op deze site.
2. 200805830/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Uitbreiding Keppelse golfbaan' van de gemeente Bronkhorst) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Uitbreiding Keppelse golfbaan' van de gemeente Bronkhorst. Het plan maakt de uitbreiding van de Keppelse golfbaan van 9 naar 18 holes mogelijk. Ook kunnen een clubgebouw, een driving range en een parkeerterrein worden aangelegd. De Afdeling heeft in december 2007 al geoordeeld over een eerder goedkeuringsbesluit voor de uitbreiding van deze golfbaan. Het goedkeuringsbesluit is toen vernietigd. Deze uitspraak met zaaknummer 200700902/1 is te vinden op deze website. Tegen het nieuwe goedkeuringsbesluit zijn enkele inwoners van Hoog Keppel opnieuw in beroep gekomen. Zij vinden onder meer dat de golfbaan niet mag uitbreiden, omdat de uitbreiding plaatsvindt in de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur. Verder vinden zij het weidegebied langs de A12 een betere locatie voor de golfbaan. Ook vrezen zij voor verkeersonveilige situaties in het dorp als gevolg van de uitbreiding van de golfbaan. Ten slotte vinden zij dat de omvang van het clubhuis niet past bij het dorpse karakter van Hoog-Keppel. De zaak is op 25 mei jl. op zitting behandeld.
3. 200806394/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Noorderstrand Zuid' van de gemeente Velsen) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Noorderstrand Zuid' van de gemeente Velsen. Het plan heeft betrekking op de bestaande situatie op het strand. Het gebied ligt ten noord-westen van het Noordzeekanaal. Het plan maakt een permanent restaurant en een seizoensgebonden water- en surfcentrum en twee seizoensgebonden strandpaviljoens mogelijk. De vereniging Promotieclub Wijk aan Zee-Se Strand en de Ondernemersvereniging Wijk aan Zee zijn het niet eens met dit plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor parkeeroverlast bij het strand en vinden dat het bestemmingsplan extra parkeerplaatsen mogelijk had moeten maken. Ook zijn de Promotieclub en de Ondernemersvereniging van mening dat de onderzoeken naar flora en fauna en de luchtkwaliteit in de omgeving onvoldoende is. De zaak is op 25 mei jl. op zitting behandeld.
4. 200806949/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor vliegterrein voor modelvliegtuigen in Abbenes) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor een nieuw vliegterrein voor modelvliegtuigen aan de Dr. Heijelaan in Abbenes. Het gaat om een terrein waar met gemotoriseerde modelvliegtuigen, modelhelikopters en modelzweefvliegtuigen wordt gevlogen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning verleend aan de vereniging Hoofddorpse luchtvaartclub uit Haarlem. Twee omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast. Zo zou het gemeentebestuur bij het berekenen van de geluidsbelasting zijn uitgegaan van een onjuiste inschatting van het omgevingsgeluid. Daarnaast betwijfelt één omwonende of de veiligheid van de gebruikers van het nabijgelegen spoor, het fietspad en de rijksweg A44 kan worden gegarandeerd. De zaak is op 2 juli jl. op zitting behandeld.
5. 200808491/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor UMTS-antennes aan watertoren in Raalte) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Raalte heeft verleend voor UMTS-antennes op een perceel aan de Korenstraat in Raalte. Met deze vergunning kunnen UMTS-antennes met hoogtes variërend van ongeveer 35 tot ruim 39 meter worden bevestigd aan de buitenmuur van een voormalige watertoren. Een inwoner van Raalte is het niet met de vergunning eens. In oktober 2008 heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad een eerder beroep van de man gegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat de ambtenaar die het besluit op bezwaar had genomen niet bevoegd was dat te doen. Desondanks vond de rechtbank dat de bouwvergunning in stand kon blijven. De man is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur de vergunning niet had mogen verlenen, vanwege de gezondheidsrisico's van UMTS-antennes. Het gemeentebestuur had volgens hem niet mogen afgaan op adviezen van de Gezondheidsraad omdat deze raad niet deskundig en onafhankelijk zou zijn. Ook is de vergunning in strijd met de Grondwet en twee Europese verdragen verleend, aldus de man. De zaak is op 27 juli jl. op zitting behandeld.
6. 200808846/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Weigering evenementenvergunning voor Circus Herman Renz in Winschoten) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Winschoten om een evenementenvergunning te verlenen aan Nederlands Nationaal Circus Herman Renz voor het seizoen 2007. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat hij twijfelt aan het welzijn van de circusdieren. Het circus zou de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente overtreden. De rechtbank in Groningen heeft in oktober 2008 een eerder beroep van het circus en de vereniging Nederlandse Circusondernemingen gegrond verklaard. Volgens haar had de burgemeester de vergunning niet op grond van de APV mogen weigeren, omdat in de APV geen regels mogen worden gesteld ten aanzien van dierenwelzijn. Dit is naar het oordeel van de rechtbank al geregeld in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd). Verder heeft zij geoordeeld dat de burgemeester beter had moeten onderzoeken welke dieren het circus gebruikt tijdens voorstellingen. Tegen die uitspraak zijn zowel de burgemeester als het circus en de vereniging in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de burgemeester mocht hij wel op grond van de APV de vergunning weigeren, omdat de Gwwd dierenwelzijn niet volledig regelt. Het circus en de vereniging vinden dat de rechtbank ook had moeten oordelen over andere beroepsgronden, zoals de vraag of dierenwelzijn kan worden gerekend tot de openbare orde. Alleen dan kan de burgemeester een vergunning weigeren, volgens hen. De zaak is op 9 juli jl. op zitting behandeld.
7. 200900179/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet geluidhinder
inhoudsindicatie:

(Herroepen hogere geluidswaarden langs spoorlijn Zeeuwse Lijn) Uitspraak over het besluit van de minister van VROM, waarbij een eerder besluit over een deel van de spoorlijn De Zeeuwse Lijn (Roosendaal-Vlissingen) grotendeels is herroepen. In dat besluit waren hogere geluidswaarden voor woningen langs een spoorweggedeelte in de gemeente Goes vastgesteld. De geluidswaarden voor dat spoorweggedeelte waren aangepast vanwege de toename van het gebruik van de spoorlijn voor goederenvervoer. Bij die vaststelling had de minister eveneens bepaalde maatregelen getroffen om de geluidsoverlast te beperken. De Raad van State heeft op 18 mei 2008 geoordeeld dat de minister onvoldoende had gemotiveerd waarom zij bij de vaststelling van de geluidswaarden is uitgegaan van goederenwagons met kunststof remblokken, die volgens de minister een geluidsreducerend effect hebben. Volgens de hoogste bestuursrechter verkeerde de ontwikkeling van kunststof remblokken nog in een experimenteel stadium en was de precieze geluidreductie door de minister niet aannemelijk gemaakt. Hierdoor was niet duidelijk of de vastgestelde hogere geluidswaarden voldeden. De Raad van State heeft de minister toen opgedragen binnen zes maanden een nieuw besluit te nemen. Die uitspraak met zaaknummer 200703642/1 is te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de minister een nieuw besluit genomen. In dit besluit heeft zij de bezwaren van een omwonende tegen de hogere geluidswaarden en de getroffen maatregelen alsnog gegrond verklaard en het vaststellingsbesluit op die onderdelen herroepen. Dit betekent dat de hogere waarden en de maatregelen niet meer gelden. Tegen dit nieuwe besluit is zowel Prorail als de omwonende in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Prorail vindt dat de minister ook de tijdelijke maatregelen, zoals snelheidsbeperkingen, had moeten herroepen. De omwonende vindt dat de minister ook meteen nieuwe hogere geluidswaarden had moeten vaststellen en maatregelen had moeten treffen. Verder is hij het er niet mee eens dat de minister het gebruik van de spoorlijn voor goederenverkeer gedoogt zonder dat daar nu voorwaarden aan zijn verbonden. De Raad van State doet op woensdag 26 augustus a.s. 13 afzonderlijke uitspraken over het herroepen van eerdere vaststellingen van hogere geluidswaarden langs de Zeeuwse Lijn. De overige 12 uitspraken zijn dan onder de zaaknummers 200808850/1, 200900029/1, 200900162/1, 200900168/1 tot en met 200900172/1, 200900174/1, 200900178/1, 200900259/1 en 200900262/1 te vinden op deze site. Alle zaken zijn 13 augustus jl. op zitting behandeld.
8. 200900324/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 26 augustus 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor woningbouwproject op terrein voormalige Marinehospitaal in Overveen) Uitspraak over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Bloemendaal heeft verleend voor drie appartementengebouwen en een park op het terrein van het voormalige Marinehospitaal in Overveen. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling en de bouwvergunning verleend om de woningvoorraad binnen de gemeente uit te breiden. De vereniging Marinehospitaalterrein en een aantal omwonenden zijn tegen de vergunning in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen had het gemeentebestuur het bestemmingsplan moeten aanpassen in plaats van de vrijstelling te verlenen. Verder vinden zij dat de bebouwing moet worden afgestemd op en in harmonie moet zijn met de bebouwing die er al staat. Ook zijn zij het niet eens met de kap van 255 bomen. Bovendien wordt het monumentale karakter van villa Tetterode - die op het terrein ligt - aangetast door de kap en de bouw, aldus de vereniging en de omwonenden. Daarom is voor de kap en de bouw een monumentenvergunning nodig. De zaak is op 18 juni jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak in zaaknummer 200900334/1 waarin de Raad van State eveneens op 26 augustus a.s. uitspraak doet. Die zaak gaat over de kapvergunning voor de kap van 255 bomen op het terrein van het voormalige Marinehospitaal. pagina: 1