Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Binnenkort meer maatschappelijke stages in Berkelland

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om voor de periode 2009-2011 ruim 95.000 euro beschikbaar te stellen voor de introductie van maatschappelijke stages op middelbare scholen.

Enthousiasme

Wethouder Jan Zappeij: "Het gaat hier weliswaar om een wettelijke verplichting. Maar: `je kunt het doen omdat het moet'. Of je kunt het met enthousiasme oppakken. Ik vind dat dat laatste moet gebeuren. De verbinding leggen tussen oud en jong kan heel inspirerend zijn. De jongere leert er van. De volwassene beleeft er plezierige momenten door. Zo kan je het nuttige met het aangename verenigen..."

Vanaf 2011 verplicht

Vanaf het schooljaar 2011-2012 zijn alle leerlingen van het voortgezet onderwijs (vo) verplicht een maatschappelijke stage van 72 uur te lopen. Doel van de maatschappelijke stages is leerlingen van vo-scholen meer te betrekken bij de (lokale) samenleving en hen te laten ervaren hoe het is om iets belangeloos voor een ander te doen. Bij ons waren we er vorig schooljaar al mee begonnen. Via het Assink Lyceum en het AOC Borculo deden zo'n 640 leerlingen een maatschappelijke stage. En we gaan er het komend schooljaar in volle vaart mee door.

Proef

In de regio Twente/Achterhoek/Salland draait er inmiddels acht maanden een proefproject op volle toeren. Scholen, gemeenten, servicepunten vrijwilligerswerk en stagebiedende organisaties werken daarbij samen. Binnen het proefproject zijn er vijf regio's waarbinnen de gemeenten, scholen en servicepunten samenwerken.

In de werkgroep Berkelland - Haaksbergen nemen deel:
* Het Assink Lyceum (2000 leerlingen)

* AOC Oost Borculo (300 leerlingen)

* Gemeente Berkelland

* Gemeente Haaksbergen

* Vrijwilligersinformatiepunt Berkelland (Betula) en Sport Federatie Berkelland

* Vrijwilligerscentrale Haaksbergen (Iemenschoer)

Het Staring College (1850 leerlingen) wil vanaf het schooljaar 2009-2010 insteken.

Ruim 1.000 leerlingen

In het schooljaar 2009-2010 gaan ruim 1000 leerlingen stage lopen, waarvoor een stage-plek beschikbaar moet zijn. Het gaat om:
* 500 van Assink Lyceum

* 100 van OAC Oost Borculo

* 400 van Staring College.

De komende jaren groeit dit aantal tot zo'n 2.000 leerlingen.

`Makelaar'

Al met al gaat het hier om een omvangrijke operatie waarbij alle partijen goed moeten samenwerken. Daarom moet er `een makelaar' komen die scholen en instanties waar de scholieren hun stage kunnen lopen bij elkaar brengt. Het ligt voor de hand om de makelaarsfunctie neer te leggen bij Stichting Betula. Vooral op de bestaande vrijwilligersorganisaties moet een beroep worden gedaan. Betula kan gebruik maken van haar bestaande vacaturebank en vrijwilligerscentrale.

Sport

Dat is het Vrijwilligersinformatiepunt (VIP) Berkelland. Het VIP heeft de Sport Federatie Berkelland (SFB) gevraagd de taak voor het onderdeel sport op zich te willen nemen. De SFB is in onze gemeente de lokale belangenbehartiger voor de sportverenigingen. Je mag verwachten dat veel leerlingen interesse zullen hebben voor een stage binnen de sport. Voor de makelaarsfunctie wordt de gemeenteraad nu gevraagd om ruim 95.000 euro voor de periode 2009-2011 beschikbaar te stellen.

Trefwoorden Onderwijs
Mutatiedatum 24/08/2009