KNHS


Moorlands Totilas laat adem stokken
24 augustus 2009
Totilas EK Vet. Keuring

WINDSOR (KNHS) - De veterinaire keuring van de dressuurpaarden die altijd aan een internationale wedstrijd vooraf gaat is vaak een formaliteit. Dat gold ook nu, toen de jury samen met de veterinairen alle 54 paarden afkomstig uit 19 landen, waarvan een dozijn met een team aanwezig zijn, individueel in stap en draf beoordeelde. Moorlands Totilas werd voorgesteld door Edward Gal en de zwarte hengst liet zich niet zo zien als de jury wenste. Er moest nog eens op en neer worden gedraafd en toen werd Totilas doorverwezen naar de 'holding box', om daar nauwkeurig nader door een andere dierenarts te worden bekeken.

"Er is helemaal niets aan de hand. Dit paard is gewoon veel losser in zijn lijf dan veel andere paarden. Daarnaast is het een hengst, die ook wel eens opgewonden wil raken en veel groter en in de beweging wil gaan draven en dan harder gaan lopen dan de voorbrenger wenst en kan bijhouden. Edward wil op die momenten de draf graag controleren om te voorkomen dat Totilas in galop aan gaat springen, met als gevolg dat het paard achter af en toe even de takt in de beweging verliest. De overmaat aan positieve energie speelt dan bij dit paard even op", aldus team veterinair Jan Greve.

Toen Gal en Totilas werden uitgenodigd om op het gras opnieuw te draven was er van de veronderstelde onregelmatigheid niets meer te bespeuren. Daarop werd Totilas wederom voorgesteld aan de jury en marcheerde hij de tweede maal zonder problemen over het gravelbaantje en klonk het verlossende 'passed' uit de mond van de driehoofdige jury.

De drie andere paarden, Hunter Douglas Sunrise, Parzival en Salinero (die werd voorgedraafd door Sjef Janssen) doorstonden deze eerste test met glans.

Morgen, dinsdag, gaat om 09.30 uur de eerste ruiter van start in de landenwedstrijd. Voor Nederland rijdt Imke Schellekens-Bartels (Hooge Miede) met Hunter Douglas Sunrise als eerste binnen, om 11.36 uur gevolgd door Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival, die om 15.12 uur bij A binnenrijdt. Anky van Grunsven (Erp) en Edward Gal (Harskamp) komen in deze volgorde woensdag aan de bak in de bak. Anky rijdt met IPS Salinero om 11.36 uur en Edward gaat om 15.03 uur met Moorlands Totilas van start. Nederland gaat in de landenwedstrijd, die op Grand Prix niveau wordt verreden, als negende land in een rij van twaalf van start. Waardoor Nederland theoretisch al zeker kan zijn van een medaille voordat Edward Gal heeft gereden.

Het kijken naar de veterinaire keuring geeft een aardig beeld van de kwaliteit van de paarden en daarop gebaseerd maakten de paarden van het Zweedse team een uitermate sterke en frisse indruk. Ook de Engelse en Deense paarden lieten zich uitstekend zien, terwijl de Duitse paarden in het verleden vaak flitsender en met meer overtuiging aan de jury werden voorgesteld.

Meer info zie: www.alltechfeiwindsoreuropeans.com

Foto's door: Remco Veurink - www.melissen.net en www.jmint.eu