Universiteit Leiden


* Nieuws

Rietje van Dam opent Towards Knowledge Democracy

Op 25 augustus opent vice-rector magnificus prof.dr. Rietje van Dam de driedaagse conferentie Towards Knowledge Democracy. Het initiatief voor de conferentie kwam van het RMNO maar later sloten vele partners zich aan, waaronder de KNAW, de Universiteit Leiden, de Rijksoverheid en NWO

Dat kennis steeds meer democratiseert is evident. Er is met name in het westen een ontwikkeling gaande van een op kennisgebaseerde economie naar een kennisdemocratie. De kennisgebaseerde economie begint zijn betekenis in snel tempo te verliezen. Door de wijd verspreide ingang tot het internet, veranderen de regels van het spel snel. Uitspraken op weblogs worden politieke feiten, virtuele ongecontroleerde beweringen worden broodjes aap en voor pressiegroepen wordt het steeds makkelijker het internet voor hun eigen doelen in te zetten.

De wereldwijde crisis leidt tot nieuwe, uitdagende vragen. De ondertitel van het congres is niet voor niets: Consequences voor Science, Politics and Media. Tientallen sprekers zullen het woord nemen over de uitdagingen en bedreigingen die de democratisering van de kennis met zich meebrengt.

Towards Knowledge Democracy

Webredactie - 18/08/2009