Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 19 augustus 2009

Wat wordt de nieuwe bestemming bunker Alkmaarder Hout?

Wordt de bunker in de Alkmaarder Hout straks een hotel met één kamer, een eetgelegenheid of blijft hij zoals hij is? Negen plannen voor een nieuwe bestemming van de bunker werden er bij de gemeente ingediend na een openbare inschrijving in februari. Een jury koos twee plannen uit: een horecagelegenheid en een hotelkamer. De raadscommissie Samenlevingszaken brengt dinsdag 25 augustus een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders.

De raad wilde de bunker uit de Tweede Wereldoorlog al langer een nieuwe bestemming geven en hoopte daarbij op creatieve ideeën van inwoners van Alkmaar. Om die reden hield de gemeente in februari van dit jaar een openbare inschrijving. Iedereen kon een uitgewerkt plan met een bijbehorende bieding inleveren bij de publieksbalie van de gemeente.

Eten en drinken
Uit de negen ingediende plannen, koos een jury er twee. Eén daarvan is het voorstel van twee ondernemers uit Bergen aan Zee en Alkmaar. Zij willen de bunker ombouwen tot een horecagelegenheid voor ontbijt- en lunch voor bijvoorbeeld wandelaars en fietsers en bezoekers, medewerkers en patiënten van het nabijgelegen Medisch Centrum Alkmaar. Ook zien de initiatiefnemers mogelijkheden voor onder meer een informatiepunt over de Alkmaarder Hout en de bunker, een expositieruimte, en een picknickmandenservice. Volgens de jury verhoogt dit plan de gebruikswaarde van de Alkmaarder Hout. De levendigheid van het park neemt toe en er kunnen veel personen gebruik van maken.

Unieke slaapgelegenheid
Het andere plan, met als titel 'Slapen in de bunker', is ingediend door GHA Vastgoed BV. Zij willen in de bunker een hotelkamer voor 2 personen realiseren. Bovenop de bunker komt een verblijfsruimte die ook kan dienen als vergaderruimte, wanneer de hotelkamer niet wordt verhuurd. De initiatiefnemer wil de bunker ook toegankelijk maken voor publiek in combinatie met educatie en voorlichting. De jury noemt het plan origineel en uniek. Hoewel het minder toevoegt aan de gebruikswaarde van de Alkmaarder Hout en minder levendigheid met zich meebrengt, krijgt Alkmaar er wel een unieke slaapgelegenheid bij.

Tijdens de openbare vergadering op dinsdag 25 augustus zal de commissie Samenlevingszaken een advies uitbrengen aan het college over de twee voorstellen. Een derde optie is dat de bunker aan geen van beiden wordt gegund wordt en blijft zoals hij is. Het college neemt uiteindelijk een definitief besluit.


Noot voor de redactie,