Gerechtelijke organisatie

Rechters in gesprek over oordeelsvorming en waarheidsvinding

Den Haag, 25 augustus 2009 - Vandaag is in Twente de tweede dag van de summercourse 'Rechterlijke Oordeelsvorming' van start gegaan. Ruim veertig ervaren rechters en raadsheren uit alle sectoren en vanuit alle gerechten en hoven in het land nemen deel aan deze vierdaagse studiebijeenkomst die is georganiseerd door SSR, het opleidingsinstituut van de rechterlijke organisatie.

Het doel van de vierdaagse, besloten ontmoeting is meer inzicht te krijgen in een van de belangrijkste facetten van het rechterswerk: de oordeelsvorming. De deelnemers, ervaren rechters en raadsheren, spreken met elkaar onder meer over waarheidsvinding en goed redeneren. Ook gaan zij in gesprek met prominente vertegenwoordigers uit wetenschappen als psychologie en filosofie en met criticasters van de rechtspraak.

Rechters hebben een groeiende behoefte om de reflectie op het eigen functioneren te verbreden, zowel buiten de eigen rechtbank als buiten het eigen vakgebied. Dergelijke kruisbestuiving draagt bij aan het waarborgen van de kwaliteit van de rechtspraak en door het aangaan van de dialoog met vertegenwoordigers uit andere disciplines wordt aansluiting gezocht bij maatschappelijke ontwikkelingen.

De maatschappij verandert en wordt kritischer waardoor er vandaag en morgen andere eisen aan de rechterlijke macht en rechtspraak worden gesteld dan gisteren. Voor de uitspraken van rechters is de laatste jaren meer aandacht. Al dan niet vermeende rechterlijke dwalingen worden breed uitgemeten in de pers. Dat waren voor SSR aanleidingen om deze summercourse te organiseren.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 25 augustus 2009 Naar boven