Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 25 augustus 2009






Persbericht


Nieuwe straten, nieuwe namen in De Wolden


Op 18 augustus 2009 heeft het college van burgemeester en wethouders van De Wolden op advies van de commissie naamgeving, besloten om namen toe te kennen aan de delen van de openbare ruimte. Het betreft de naamgeving in het bestemmingsplan Kerkenveld Noord in Kerkenveld waar de namen Pingosingel en Compagniestraat zijn toegekend. De toegekende namen hebben de volgende betekenis:

Pingosingel
Bij bodemonderzoek is aan de noordzijde van het gebied een zogenaamde Pingoruïne ontdekt. Een pingo is een bolvormige heuvel die in de ijstijd ontstaan is doordat het ijs niet overal door de permanent bevroren ondergrond kon wegzakken. Daardoor werd de bovenliggende grond opgeduwd en ontstonden heuvels. Toen aan het einde van de ijstijd het klimaat warmer werd, zakte de heuvel in en ontstond de Pingoruïne: een krater die in de loop der tijd gevuld werd met veen. In het nieuwe plan wordt ter plaatse een zwaaikom aangelegd.

Compagniestraat
In het verleden was in het 'Alteveerse opgaande' ten noorden van de kruising Albertus van Daatselaarstraat - Gedempte Wijde Wijk - Westerse Wijkje een versmalling gemaakt van 50 m. De versmalling heette 'Balkie' en hier werd in 1856 het Compagniehuis gebouwd. In één van de kamers was het voormalig waterschap Kerkenbovenveen gevestigd waar de schippers het tonnegeld (vaargeld of tol) konden betalen.

De besluiten en de bijbehorende tekeningen zijn te vinden op www.dewolden.nl.

///////////////////////////////



Gemeente De Wolden