Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 25 augustus 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening en mededelingen
De besluitenlijst van de vergadering van 18 augustus 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.13293 Rapportage evaluatie informatiebeveiligingsplan GBA en Waardedocumenten Bruinooge
Probleemstelling:
Op 14 april 2009 heeft het college het informatiebeveiligingsplan GBA en waardedocumenten vastgesteld.
In deze rapportage treft u de eerste evaluatie van het plan aan. Bij de GBA-audit, die plaatsvindt op 24 september 2009, moet worden aangetoond dat deze jaarlijkse evaluatie heeft plaatsgevonden door vaststelling van de rapportage door het college.

Besluit:
De rapportage evaluatie informatiebeveiligingsplan GBA en Waardedocumenten vast te stellen.

09.13159 Realiseren van een onderwijsvoorziening (unielocatie) voor de VSO-afdelingen van "De Alk" Meijer en de mytylschool "De Ruimte"

Probleemstelling:
Op uw verzoek heeft M3V adviespartners een locatiestudie gedaan naar de gezamenlijke huisvesting van de VSO-afdelingen van "De Alk" en de mytylschool "De Ruimte" in Alkmaar. Dat onderzoek was noodzakelijk omdat de oorspronkelijk aangewezen locatie voor de school (vm Pabo-gebouw van InHolland aan de Robonsbosweg) in de loop van het jaar 2008 een andere bestemming heeft gekregen (Rabobank). In het 1e locatieonderzoek en het vervolgonderzoek is een viertal locaties op geschiktheid voor onderwijshuisvesting van een school voor speciaal onderwijs ( zeer moeilijk lerende kinderen en meervoudig gehandicapte leerlingen) onderzocht:
1. locatie in de westrand (vm. 5e hockeyveld), die in eerste instantie als vervangende locatie voor de Robonsbosweg is aangeboden;


2. locatie in de westrand (kavel ter hoogte van de wielerbaan waarop o.a. het Olympiagebouw staat);

3. locatie Elgerweg 101, waarin thans al een deel van de VSO-afdeling van "De Alk" is gehuisvest;

4. locatie Amstelstraat, in verband met de verhuizing van de praktijkschool "Rein Abrahamse" naar de Havinghastraat per januari 2011.

Besluit:

1. Kennis te nemen van het rapport van M3V adviespartners "Unielocatie VSO "De Alk" en "De Ruimte".

2. De locatie Amstelstraat aan te wijzen voor de toekomstige huisvesting van de VSO-afdelingen van genoemde scholen.

3. M3V adviseurs opdracht te verlenen om de volgende documenten op te stellen:
- een ruimteprogramma op basis van de beschreven onderwijsvisie;
- een functioneel en ruimtelijk programma van eisen voor de binnen- en buitenruimten op te stellen;

- een technisch programma van eisen.

09.13345 Beantwoording raadsmotie: station Alkmaar Centraal, realiseren van traverse met Binnendijk aftakkingen

Probleemstelling:
Op 5 april 2007 is, door de raad, de motie station Alkmaar Centraal, realiseren van traverse met aftakkingen, aangenomen. In een memo aan de raadscommissie SOB is op 8 mei 2008 een tussentijds verslag gedaan.
Bijgaand de beantwoording van deze motie.

Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de motie en deze naar de raad te sturen.

09.12231 Verkeersongevallenrapportage 2008
Alsemgeest
Probleemstelling:
In november 2006 heeft de gemeenteraad het verkeersveiligheidsplan 2007-2010 vastgesteld. In deze nota wordt aangegeven of de doelstellingen van het gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid in 2008 zijn gehaald.

Besluit:

1. In te stemmen met de rapportage van de verkeersongevallencijfers over het jaar 2008.

2. Deze nota ter kennis te brengen van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer.

2

09.13276 Inventarisatie van alle architectuurhistorische waardevolle boerderijen in de V.Dam Boekelermeer-Zuid 2

Probleemstelling:
In verband met het actualiseren van de grondexploitatie Boekelermeer heeft er bij de afdeling Vastgoedontwikkeling een inventarisatie plaatsgevonden van alle architectuurhistorische waardevolle boerderijen in de Boekelermeer-Zuid 2. Deze inventarisatie is van belang om een juiste inschatting en een afweging te kunnen maken van (tijdelijk) behoud in relatie tot de sloopkosten en de kosten van het (tijdelijk) beheer en onderhoud.
De basis van de inventarisatie is gelegen in de cultuurhistorische verkenning toekomstig bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid 2 (februari 2000) en het beeldkwaliteitplan Boekelermeer-Zuid 2 (oktober 2002).

Besluit:

1. Akkoord te gaan met het behoud van de boerderijen Boekelermeerweg, nummers 16, 17 en (mogelijk) nummers 13 en 23 en Nijenburgerweg, nummers 5 en 7 in de Boekelermeer-Zuid 2.

2. Akkoord te gaan met de sloop van de boerderijen Boekelermeerweg, nummers 15, 16A, 17A, 17B, 18, 19, 19A en 21, Nijenburgerweg 3, Boekelerdijk 25 en Kanaalweg, nummers 76 en 78 in de Boekelermeer-Zuid 2.

09.12738 Beschikbaar stellen Dekker-gelden en ISV-gelden en voordragen CAI-gelden ten Alsemgeest behoeve van herontwikkeling synagoge

Probleemstelling:
De synagoge van Alkmaar uit 1862, gelegen aan de Hofstraat 15, is sinds de Tweede Wereldoorlog in onbruik geraakt voor de Joodse eredienst. Het gebouw is in 1952 aangekocht door de Baptisten en wordt tot op heden ook door dit kerkgenootschap gebruikt. Thans wordt op initiatief van ondermeer de Joodse gemeente een plan voorbereid het gebouw terug te brengen naar de historische staat als synagoge met daarbij twee woonhuizen in de bestaande gebouwen. Voor deze ontwikkeling wordt een beroep gedaan op de Dekker-gelden, de reserve Stadsvernieuwing en het ISV 2000-2004 / BDU verbetering monumenten. Gelet op het maatschappelijke belang van een cultuurhistorisch herstel van dit belangrijke monument, in combinatie met de realisatie van een tweetal woonhuizen ter plaatse, wordt een financiële bijdrage van gemeentewege gevraagd.

Besluit:
Vanwege het maatschappelijk belang van een cultuurhistorisch herstel van dit monument c.a., in combinatie met de realisatie van een tweetal woonhuizen:
1. Akkoord te gaan met het voorstel aan de Raad een bedrag uit de Dekker-gelden van 150.000 beschikbaar te stellen.

2. Akkoord te gaan met het beschikbaar stellen van 100.000 uit het ISV 2000-2004 / BDU verbetering monumenten.

3. Voor het resterende bedrag van 150.000 het restantbudget van de CAI-gelden post Schermereiland ( 630.000) aan te wijzen en dit aan de commissie CAI op 15 november voor te leggen.


3

---- --