KNHS


Adelinde Cornelissen betovert Windsor Castle (met foto's) 25 augustus 2009
Adelinde Cornelissen - Parzival 1

WINDSOR (KNHS) - De charmante Adelinde Cornelissen (Beilen) en haar Parzival overklasten op de eerste dag van het Europees kampioenschap dressuur met een zeldzaam vertoon van overmacht de concurrentie. Vanaf het moment dat deze combinatie de piste binnenreed klopte alles van A tot en met Z, en sloten zij de eerste dag af in de leidende positie met een score van 80.638%.

De superlatieven kunnen over deze proef zonder enig bezwaar voor gêne of vooringenomenheid uit de kast worden getrokken. Dat jury waardeerde het eerste onderdeel - binnenkomen, halthouden en groeten - direct met vier maal een negen en één maal een acht. "Daar hadden ze ook tienen voor kunnen geven, maar als ze de negens wel daadwerkelijk geven zoals nu, ben ik dik tevreden" lachte bondscoach Sjef Janssen na afloop van de rit van Cornelissen. Na vier onderdelen getoond te hebben was de waardering royaal boven de 83%, mede dankzij een tien voor de uitgestrekte draf, maar Cornelissen en Parzival bleven doorgaan. In de passage weer een paar negens, om vervolgens in de overgang naar piaffe en passage weer een tien te krijgen. Na 17 onderdelen stond Cornelissen bijna 10% voor op Imke Schellekens, die tot dat moment na haar voortreffelijk eerder op de dag verreden proef de leiding in handen had. Toch zakte daarna het percentage langzaam naar de 80% grens, mede doordat in de verzamelde galop Parzival even omsprong. Ook in de zigzag zat een minieme storing, maar wat een rit. Nederlanders, Britten en tal van mensen va andere nationaliteiten gaven de amazone en haar paard een staande ovatie op weg naar de uitgang en velen haalden de zakdoeken te voorschijn. Even was er de volledige betovering die alleen een perfect opgeleid en getraind paard weet op te roepen wanneer hij op de toppen van zijn kunnen een prestatie neerzet in de sprookjesachtige schaduw van een kasteel als Windsor.

Adelinde, de nuchtere Drentse, was blij. "Het belangrijkste moment voor mij is als ik de piste binnenrijd. Als ik dan merk dat hij volledig op mij is geconcentreerd en dus perfect aan de hulpen staat, dan weet ik dat ik kan vlammen. Natuurlijk voel je tijdens de rit dat het goed gaat, omdat de controle er is en hij doet wat ik wil. Die optimale controle is ook juist datgene waar Sjef Janssen en ik samen met mijn paard de laatste jaren aan hebben gewerkt".

Terwijl vader Cornelissen de rit van zijn dochter op video vastlegde en moeder, die als groom mee is, vanaf een verhoging samen me Janssen de rit volgde, bleven Adelinde en Parzival scoren. "Ik had vorig jaar natuurlijk heel graag in Hong Kong willen rijden, ik had dit jaar natuurlijk heel graag in Las Vegas van start willen gaan, dus deze kans wil ik nu met beide handen aangrijpen om op het wereldtoneel te laten zien wat we kunnen. Dat is gelukt, mede dankzij de voortreffelijke veterinaire begeleiding van Jan Greve na de blessure in Las Vegas. Ik ben blij een bijdrage te hebben kunnen leveren in het team dat als sterkste ooit wordt omschreven", lachte Cornelissen, die zich daarna als in een pirouette omdraaide en nog net kon roepen: "en nu naar mijn paard".

Na 28 van de 54 combinaties gaat Adelinde Cornelissen aan de leiding met een score van 80.638% en alle vijf juryleden hadden haar op de eerste plaats staan. Imke Schellekens-Bartels staat tweede met een score van 73.149% en vier van de vijf juryleden hadden de Brabantse amazone op die tweede plek staan, met uitzondering van het Zweedse jurylid Eric Lette, die de proef van Imke slechts een zevende plaats waard vond.

Na twee ruiters van ieder land gaat Nederland aan de leiding met een score van 153.787%, voor Duitsland, die op 141.915% uit is gekomen. Groot-Brittannië staat derde met een percentage van exact 140.000%,voor de Denen met een score van 137.447%, terwijl de Zweden vijfde staan op 136.893%.

Adelinde en mede-eigenaar van Parzival Henk Koers

Adelinde Cornelissen en Sjef Janssen bij de persbijeenkomst

Oranje Fans

Imke na de proef met de pers

Meer info zie: www.alltechfeiwindsoreuropeans.com

Tussenstand Grand Prix:


1) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival (Jazz x Ulft) - 80.638%
2) Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Sunrise - 73.149%

3) Carl Hester (Eng) - Liebling II - 72.085%
4) Susanne Lebek (Dui) - Potomac - 71.277%

5) Ellen Schulten-Baumer (Dui) - Dontha S - 70.638%
6) Minna Tilde (Zwe) - Don Charly - 69.957%
7) Anne van Olst (Heerewaarden, rijdt voor Denemarken) - Exquis Clearwater - 69.40%

Tussenstand landenwedstrijd:


1) Nederland - 153.787%

2) Duitsland - 141.915%

3) Engeland - 140.00%

4) Denemarken - 137.447%

5) Zweden - 136.893%