Gemeente Castricum

bereikbaarheid

Natuurlijke aanzanding gemeten op strand Castricum

Op het strand van Castricum wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van Ecobeach. Dat is een methode waarbij via drainagebuizen in het strand natuurlijke aanzanding wordt bevorderd. De proef wordt gehouden in de periode van 26 augustus tot en met 11 september.

Of de methode Ecobeach ook aan de Nederlandse kust werkt, wordt sinds 2006 door BAM en Rijkswaterstaat op het strand van Egmond aan Zee beproefd. Daar zijn twee proefvakken van drie kilometer waarin om de honderd meter rijen van drainagebuizen zijn geplaatst. De eerste resultaten lijken uit te wijzen dat het werkt, alleen is nog niet helemaal duidelijk hoe het precies werkt. Daar moet nader onderzoek meer inzicht in gaan geven.

Het Ecobeach testvak op het strand van Egmond aan Zee loopt tot aan de grens met Castricum. Bij het onderzoek op het strand van Castricum, 200 meter zuidelijk van het testvak, worden metingen gedaan in de natuurlijke situatie. Deze metingen kunnen worden vergeleken met de metingen in het Ecobeach testvak. Dat moet meer inzicht geven in de werking van Ecobeach. Het onderzoek is een afstudeerproject van de heer J.J. Pieterse, een onderzoeker op het vakgebied kustwaterbouwkunde van de TU Delft.Â

Het idee achter Ecobeach komt van de Deen Paol Jacobson, zelf ook kustbewoner, die zocht naar een methode om afkalving van het strand tegen te gaan. Ook in Denemarken, Ghana, Maleisië en Australië zijn proefprojecten gestart. BAM heeft Ecobeach naar Nederland gebracht en houdt ook een website bij waar meer informatie is te vinden:

http://www.ecobeach.nl/.