Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 25 augustus 2009

UvA-instrumenten aan boord van Discovery

Gepubliceerd op 25 augustus 2009

Na vele jaren is het zover. Woensdagochtend vroeg op 26 augustus 2009 wordt de Space Shuttle Discovery gelanceerd, met aan boord onder andere drie instrumenten die mede door het FNWI-Technologiecentrum (TC) zijn ontwikkeld.

Astronauten van de Discovery zullen de instrumenten overbrengen naar het Amerikaanse deel van het internationale ruimtestation ISS. De komende weken worden die vanaf de aarde opgestart. Met twee ervan, de High Temperature Insert (HTI) en de Alice Like Insert (ALI) wordt onderzocht hoe vloeistoffen (water en SF6) zich bij gewichtsloosheid gedragen bij het zogenaamde kritische punt. Dat is de specifieke toestand van druk, dichtheid en temperatuur die de overgang markeert waarbij er geen onderscheid meer is tussen gas- en vloeistoffase. Met het derde instrument (Directional Solidification Insert) wordt kristalgroei bestudeerd.

De modules maken deel uit van het DECLIC project waarmee onderzoekers van de universiteiten van Bordeaux en Marseille via tele-science experimenten kunnen doen in het ISS ruimtestation. Onder leiding van Frank Kayzel (UvA en IDEAS! BV) heeft een team van specialisten van het TC jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van de unieke modules waarin de temperatuur (tot 400 graden Celsius) met grote nauwkeurigheid kan worden geregeld.

Verwijzingen

Meer informatie over DECLIC en de instrumenten
Folia-artikel (22-6-07) over de oplevering
Bron: Technologie Centrum FNWI