FloraHolland


Bolbloemenbericht week 34

FLORAHOLLAND (26 augustus 2009) - De voorspelling van vorige week kwam uit. Het was en is in geheel Europa veel te warm om voldoende bloemen af te zetten. Bovendien zijn nog niet alle vakanties ten einde en komen er meer bloemen dan vorig jaar op de markt. De aanvoer lag 2% lager dan de voorgaande week en de ruim 24 miljoen bolbloemen deden gemiddeld EUR 0.18. Dat is een centje minder dan vorige week en maar liefst een stuiver beroerder dan vorig jaar.
De komende week lijkt de temperatuur iets bloemvriendelijker te worden en komen er weer meer mensen terug van vakantie. Voor de komende maand is het te hopen dat de traditionele septemberdip mee valt. Normaliter rekenen consumenten in de eerste weken van september uit dat de vakantie-uitgaven toch hoger zijn geweest dan gepland, en reageren ze daarop met de hand op de knip. Het blijft koffiedik kijken en dat geldt ook voor de hoeveelheid bloemen die dit jaar op de eerste schooldag in Rusland wordt gegeven. Blijft het bij één of twee bloemen voor de juf of wordt het toch een klein bosje. Het zal allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke vraag, maar er zit vooralsnog een zorgelijke onbalans tussen vraag en aanbod.

Tulp
De tulpenaanvoer bleef steken op 60.000 stuks en de verschillende aanvoerders van zomertulpen realiseerden gemiddeld een prijs van ruim EUR 0.23.

Lelie
De lelieprijzen duikelden concernbreed weer ver naar beneden. In Aalsmeer zette de daling in prijs, die voorgaande week al begon, zich deze week verder door. Nu de aanvoer gelijk ligt aan verleden jaar is de gemiddelde prijs ver teruggevallen. Ook het beloofde warme weer in Europa hielp niet mee om aan een goede stemming, laat staan prijsvorming te komen. Waar verleden jaar nog gemiddelde prijzen tussen de EUR 0.44 en EUR 0.48 voor Orientals werden behaald, bleef dat nu beperkt tot een kwartje tot drie dubbeltjes. Vrijdag was er bij de zware lelies enig prijsherstel te zien, wat duidt op een eerste aanzet voor de eerste schooldag in Rusland. Opvallend zijn de grote verschuivingen in aanvoer van de verschillende cultivars ten opzichte van verleden jaar. Soorten als `Casa Blanca' (+35%), `Helvetia' (+40%), `Siberia' (+25%) en `Pink Mistery' (+75%) lieten een fors grotere aanvoer zien, terwijl soorten als `Merostar' (-20%), `Medusa' (-50%), `Sorbonne' (-65%), `Yelloween' (-50%) en `Robina' (-45%) juist fors in aanvoer afnamen.

De aanvoer van Longiflorum lag deze week ongeveer 10% hoger dan verleden jaar. Ten opzichte van voorgaande week lag de aanvoer ongeveer gelijk. De gemiddelde prijzen moesten deze week helaas terug naar lagere niveaus. Maandag lag het gemiddelde nog op EUR 0.29, terwijl donderdag met EUR 0.19 het slechtst was. Vrijdag was er weer enig herstel naar EUR 0.24. De aanvoer van `Worldwhite' lag deze week 70% hoger dan verleden jaar en `Pink Heaven' liet een 60% grotere aanvoer zien. De veilgroep LA/Aziaat kende deze week een aanbod dat ongeveer 10% lager lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijs daalde deze week van EUR 0.24 naar EUR 0.175. Verleden jaar lag deze nog tussen EUR 0.22 en EUR 0.27. Ook in deze veilgroep zijn er verschuivingen in de aanvoer van cultivars te zien. `Brunello' (+60%), `Salmon Classic' (+20%), `Navonna' (+100%), `Brindisi' (+25%) en `Original Love' (+300%) vallen daarbij het meest op. Opvallend is ook dat `Giraffe', een soort die het eigenlijk iedere zomer goed doet, het nu moeilijk heeft. Verleden jaar werd er gemiddeld nog EUR 0.57 voor een tak neergeteld, nu slechts EUR 0.31 bij een 20% grotere aanvoer. In Rijnsburg werden ruim 1,2 miljoen lelies aangevoerd, een daling van 14% vergeleken met vorig jaar. De aanvoer van de Longiflorums lag met 185.000 stuks op hetzelfde niveau als in week 33. De gemiddelde prijs lag echter bijna 4 cent lager op EUR 0.24. Van de soort `White Heaven' werden bijna 50.000 stuks minder dan vorig jaar aangevoerd, de totale aanvoer van ruim 100.000 stuks bracht gemiddeld EUR 0.28 cent op. Bijna 25% minder Aziaten kwamen er voor de klok t.o.v. dezelfde week vorig jaar. Voor het totaal aantal Aziaten van 230.000 stuks werd gemiddeld EUR 0.19 betaald. De 360.000 stuks LA's die voor de klokken van Rijnsburg kwamen, gingen voor een gemiddelde van EUR 0.16 cent van de hand. Daar blijf je geen teler van. Tenslotte zijn er 490.000 Orientals geveild voor een gemiddelde prijs van EUR 0.27. Het wordt tijd dat de promotieplannen van start gaan en dat ligt ook in de planning. Goede projectplannen zijn in gediend en afgestemd met de handelaren. Zelfs TV-programma's zijn inmiddels ingeschakeld. Na de zomer gaan we van start met tal van activiteiten, ondersteund door de gehele leliesector.

Freesia
De freesia-anvoer daalde licht vergeleken met vorige week maar het kon niet verhoeden dat de prijzen ruim een halve cent verminderden tot nu EUR 0.09 voor de 4 miljoen enkelbloemige en EUR 0.11 voor de ruim 900.000 dubbelbloemige cultivars. Ten opzichte van vorig seizoen liggen de prijzen ongeveer een stuiver lager. Maar er worden nu ook maar liefst bijna 25% meer dubbele freesia's aangevoerd, terwijl de stijging bij de enkelbloemige 8% is. Dat kan de huidige markt absoluut niet velen.

Gladiool
De 3,6 miljoen grootbloemige brachten nu concernbreed EUR 0.13 op. Een kleine cent beter dan vorige week bij 7% minder aanbod. De kleinbloemige deden het met een dubbeltje ook bijna een cent beter. Samen met de tulpen waren de Gladiolen daarmee de enige positieve factor bij alle bolbloemen voor wat betreft de prijsontwikkeling. Met deze prijzen liggen we op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar en dat mag met een aanvoergroei van 10% bij de grootbloemige en 50% bij de kleinbloemige opvallend worden genoemd. Voor de komende week zal het erom spannen of we die ontwikkeling kunnen vasthouden, ook al omdat de warmte in het gewas zit en er volop aanvoer zal zijn.

Iris
Ruim 700.000 Irissen werden aangevoerd en daarmee is het aanbod stabiel de afgelopen weken. Hetzelfde geldt voor de prijs die gemiddeld wederom uitkwam op EUR 0.09. Dat is de helft van vorig jaar, toen de irissen duur waren. Er staan nu 35% meer stuks en daarmee doet de varkenscyclus bij de Irissen haar traditionele werk weer.

Calla
Een vrijwel stabiel aanbod van 2,4 miljoen kleinbloemige cultivars kende een prijsdaling van een kleine cent tot nu EUR 0.21. Het is een dubbeltje minder dan vorig jaar bij slechts 4% meer aanvoer. De 150.000 Aethiopica's noteerden bijna 8 dubbeltjes. Dat is 3 dubbeltjes minder dan vorig jaar bij 30% meer aanbod.

Overige bolbloemen
Het aanbod van Amaryllis steeg sterk tot 130.000 stuks. De prijzen daalden met een stuiver tot EUR 0.35. Er staat nu vier keer zoveel als vorig jaar en dat is onverantwoord. De prijs ligt 9 dubbeltjes lager. In Aalsmeer lag de aanvoer van Amaryllis deze week met ongeveer 56.000 tak bijna 350% hoger dan verleden jaar. Het blijkt dat zo'n plotselinge groei niet direct door de markt wordt opgepakt! Verleden jaar lag de gemiddelde prijs deze week nog op EUR 1.44, deze week zakte hij in Aalsmeer van EUR 0.44 naar EUR 0.33 per steel. De 1,2 miljoen Dahlia's kenden bij aan aanvoerdaling van 7% toch een prijsdaling van ruim een halve cent gemiddeld. Met deze weersomstandigheden lijden alle producten vraagverlies.