Gemeente Zwolle

wijkbewoners | Premie op actie

Van Zwolle naar Westerbork en verder

Gemeente Zwolle en wijkvereniging sponsoren boek over wijkgeschiedenis Veerallee

De schrijver

In de Veerallee woont Wim Coster, historicus en schrijver van zo'n 25 boeken. Hij kent de geschiedenis van de Veerallee goed en zet deze kennis om in boeken zodat deze informatie ook voor de toekomst niet verloren gaat.
De onderwerpen variëren van boeken over de geschiedenis van steden en dorpen, waterschappen, en bedrijven, tot een boek met historische verhalen en een over het Gymnasium Celeanum. Ook een boek over de geschiedenis van de Nederlands-Russische betrekkingen en allerlei Nederlandse woorden die in het Russisch voorkomen, en omgekeerd, zijn van zijn hand. Twee boeken hebben direct met de Veerallee te maken. Samen met medewijkbewoner Jan de Jong schreef hij een paar jaar geleden 'De Veerallee. Een rondgang door de wijk en de tijd.' Onlangs is 'Van Zwolle naar Westerbork en verder' verschenen.

Drieluik

Wim vertelt dat het boek eigenlijk in fases is ontstaan. Het is een drieluik. "Het eerste deel ontstond in 2005 toen we bij het Historisch Centrum Overijssel een Nachtwake organiseerden, in de Synagoge en in de gymnastiekzaal van het Celeanum, ter herinnering aan de gedeporteerde en omgekomen Zwolse joden. Het tweede deel gaat over die Nachtwake en het derde over het kunstwerk 'De Rozenboom' dat in oktober vorig jaar werd onthuld vóór het gebouw van deltaWonen, dat nu kantoor houdt in de school. Het gaat ook over de maakster, Iris Le Rütte, die ook de beelden bij de brug over de Willemsvaart maakte."

Om de hoek

"De aanleiding voor het vastleggen van deze geschiedenis was het boek over het Gymnasium Celeanum," vertelt Wim. "Hierin stipte ik heel kort aan dat het gymlokaal van de school diende als verzamelpunt voor een groep van 121 gezinnen uit Zwolle en Zwollerkerspel, die op 2 en 3 oktober 1942 werden gedeporteerd naar Westerbork. En verder dus, naar de concentratiekampen. De meesten van hen werden binnen enkele weken omgebracht. Toen ik het boek over het Celeanum schreef, merkte ik, dat het onderwerp van die deportatie eigenlijk nauwelijks bekend was. Ook niet in de buurt, terwijl het toch letterlijk allemaal om de hoek is gebeurd. Het boek gaat over de pijnlijke geschiedenis van de joodse Zwollenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de manier waarop de herinnering aan die periode vorm heeft gekregen en nog steeds krijgt."

Gratis voor wijkbewoners

"De eerste reacties over het boek zijn heel positief. Het boekje is voor EUR7,50 te koop bij de Zwolse boekhandels en bij het Historisch Centrum Overijssel. Bewoners van de Veerallee kunnen het gratis afhalen bij deltaWonen en bij het HCO tegen inlevering van het gele briefje uit de wijkkrant van eind april.

Premie op actie

Heeft u ook een initiatief dat in aanmerking komt voor een bijdrage uit de premie op actie pot? Op deze website, onder thema's/de wijken/wijkenkaart kunt u over dit onderwerp meer informatie vinden.

Bron: Wijkzaken
Datum van 25-08-2009 tot 24-08-2010