Provincie Noord-Holland

Datum

26-8-2009

Onderwerp

Een beter milieu begint in Noord-Holland

Jasmijn Gerichhausen

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben op 25 augustus het Provinciaal Milieubeleidsplan (PMP) voor de periode 2009 2013 vastgesteld. De provincie wil met behulp van het PMP de milieukwaliteit in Noord-Holland verbeteren. Provinciale Staten besluiten op 21 september over de definitieve vaststelling van het plan.

In het PMP worden voor Noord-Holland twee milieudoelen geformuleerd: het voorkomen van schade aan de menselijke gezondheid en het stimuleren van duurzame ontwikkeling zonder afwenteling van de milieubelasting naar elders. Om die doelen te bereiken voert de provincie activiteiten uit op acht milieuthemas: afval, bodem, externe veiligheid, klimaat en energie, licht en donkerte, geluid, geur en lucht.

Bij afval draait het bijvoorbeeld om intensiever toezicht op afvalstromen. Onder geluid valt onder andere het verder terugdringen van geluidhinder, door het opstellen van zonebeheerplannen voor bedrijventerreinen. Het PMP is de basis voor de handhaving en vergunningverlening van de wet Milieubeheer. De provincie stelt tweejarige uitvoeringsprogrammas (2010-2011 en 2012-2013) op waarin de uitvoering meer in detail wordt vastgelegd.

Ambitieus en realistisch
Gedeputeerde Bart Heller van milieu is tevreden met de vaststelling van het nieuwe plan. Een provinciaal milieubeleidsplan moet ambitieuze doelstellingen bevatten, maar moet wel realistisch en werkbaar zijn. Het moet uitvoerbaar zijn in samenwerking met alle partners. Het huidige plan voldoet hieraan. aldus Heller. Daarom kiezen we bijvoorbeeld niet meteen voor allerlei nieuwe activiteiten, maar willen we vooral nog beter doen wat we al deden. Ook lossen we knelpunten op waar we in het verleden tegenaan liepen, bijvoorbeeld door het provinciale luchtmeetnet verder uit te breiden.

Procedure
Het Ontwerp PMP heeft afgelopen lente ter inspraak gelegen. Inspraakreacties van belanghebbenden en burgers op het ontwerp zijn behandeld in de zogeheten Nota van Beantwoording. In totaal zijn er 13 reacties behandeld van onder andere gemeenten, Kamer van Koophandel, Milieufederatie, en Rijkswaterstaat. Dit heeft geleid tot een aantal aanpassingen in het definitieve PMP. Zo zijn onder andere de bepalingen voor aardkundige monumenten in de Provinciale Milieuverordening uitgebreid, waardoor de monumenten beter beschermd zijn. Nu de inspraakreacties zijn behandeld en Gedeputeerde Staten het PMP hebben vastgesteld, wordt het definitieve plan op 21 september ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten.

Ontwerp Provinciaal Milieubeleidsplan 2009-2013 (download)