FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers ABN AMRO moeten worden beloond voor tomeloze inzet

Vanochtend presenteerde ABN AMRO haar halfjaarcijfers waaruit blijkt dat de bank als gevolg van extra voorzieningen die ze moest treffen niet goed heeft gepresteerd. Volgens vakbond FNV Bondgenoten zijn in ieder geval niet de werknemers hier debet aan.

Carla Kiburg, bestuurder FNV Bondgenoten: "De werknemers blijven zich bovenmatig inzetten voor hún bank. Dat de resultaten tegenvallen komt door de reserveringen die ABN AMRO heeft moeten maken als gevolg van alle fusieperikelen en de kredietcrisis. Het bescheiden positief resultaat voor aftrek van de voorzieningen is vooral te danken aan de tomeloze inzet van de werknemers. Wij vinden dat dit moet worden beloond met een goede cao en degelijk sociaal plan."

In het najaar starten de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgever over een nieuwe, geïntegreerde cao. Hierin wil FNV Bondgenoten niet alleen een goede inkomenspositie voor werknemers borgen, maar ook daadwerkelijk stappen maken in een goede balans tussen werk en privé. Kiburg: "Het is ook in het belang van de werkgever dat de balans beter wordt. Werknemers die minder stress ervaren, kunnen ook beter presteren."

Maar eerst moet er worden onderhandeld over een nieuw sociaal plan; inzet van de vakbond is onder andere een verbetering van het voortraject en de interne herplaatsing van boventalligen. Kiburg: "De bank kan de medewerkers in het voortraject veel eerder en beter voorbereiden op de komende veranderingen in hun baan. Als je dat doet kun je een hoop problemen besparen als mensen boventallig worden verklaard."

Vorige week ontving minister Rouvoet de resultaten van een onderzoek onder de ABN AMRO-werknemers naar de balans tussen werk en privé. Een op de vijf werknemers ervaart te hoge taakeisen en te weinig regelmogelijkheden op het werk. Er wordt aangegeven dat steun van de werkgever en/of collega's positief zou bijdragen aan vermindering van stress. [Bron: `In spagaat - de dagelijkse keuzen tussen werk en privé. Onderzoek van Yvonne Berkhoff, docent arbeid en gezondheid psychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam]