Persberichten


Tot 30% besparen op energiekosten industrie goed haalbaar

Publicatiedatum: 26-08-2009

De vakbeurs Energie 2009 wordt met ruim 275 exposanten fors groter dan ooit. Energie blijft een hot item door de op termijn ongetwijfeld weer stijgende energiekosten en de ambitieuze doelstellingen van de overheid m.b.t. het beperken van de klimaatverandering. Energie 2009 wijst grote en middelgrote energieverbruikers uit de industrie en gebouwde omgeving concreet de weg naar structureel lagere energiekosten. De vijfde editie van de beurs vindt plaats van 6 t/m 8 oktober in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch.


De beurs groeit jaarlijks met 30 - 40%. Ook in 2009 is dit het geval waardoor de beurs nu in drie hallen is ondergebracht. Een hal met diverse onderwerpen, een hal met als thema energiebesparing gebouwen en een hal met de thema's energiebesparing industrie en duurzame energie. Energieleveranciers, groothandelaren en inkoopadviseurs staan verspreid over de hallen.

De beurs biedt alles voor het slim inkopen van energie, het terugdringen van het energieverbruik en energiebeheer zoals monitoring, bemetering en noodstroomvoorzieningen. Oplossingen die zich snel vertalen in een lager energieverbruik met een minimaal gelijkblijvende productie maar ook om de laatste 5% van de besparingsdoelstelling te realiseren. De eerste verbruiksbesparing is soms direct en zonder grote investering haalbaar. Andere besparingen vragen een planmatige aanpak en wel een investering, waarvoor een aantal stimuleringsmaatregelen de financiering kunnen verlichten.

Optimaal energie inkopen
Het serieus stilstaan bij het inkopen van gas en elektriciteit loont zich. Op Energie 2009 zijn energieleveranciers, contractors en inkoop-adviesbureaus aanwezig. De vrije markt in optima forma. Op het facturenspreekuur kan men zijn factuur laten controleren. Zonder in detail te treden kan een specialist vaak al bij een eerste beoordeling aangeven of besparing op de factuurposten mogelijk is.

Investeringen steeds sneller terugverdiend
Volgens deskundigen is bij bedrijven al gauw 30% besparing op het energieverbruik mogelijk. Verbetering van processen, nieuwe technologieën en optimaliseren van bestaande installaties liggen hieraan ten grondslag. De terugverdientijd van bijvoorbeeld industriële isolatie is in sommige gevallen slechts twee tot drie maanden. Op de beurs vindt men oplossingen en technieken als energiezuinige persluchttechniek, stoomtechniek, industriële automatisering, isolatie, efficiënte motoren, energiezuinige verlichting (voor fabriekshallen en kantoorgebouwen), hergebruik restwarmte, piekshaving, rookgasafzuiging, koeltechniek, WKK's (warmtekracht koppeling), noodstroomvoorziening en energiezuinige klimaatinstallaties.

Uiteraard vindt men op de beurs ook al het nieuws rond subsidieregelingen. Het aanbod energiebesparing voor gebouwen is ook interessant daar uit onderzoek blijkt dat tot 50% van het energieverbruik van de industrie veroorzaakt wordt door haar gebouwen. Mogelijk kan warmte- of koudevraag gebouwen vanuit productieprocessen bediend worden.

Energie 2009 wordt vakinhoudelijk ondersteund door een adviescommissie bestaande uit brancheverenigingen en kennisinstituten zoals VNO-NCW, VNCI, VEMW, KGVO, NEkovri, MKB Nederland, FEDA , NVTI en ECN.

Naast de exposanten biedt Energie 2009 een activiteitenprogramma met ondermeer het congres over energiebesparing door het combineren van verwarmen en koelen, het congres over energie-inkoop besparing voor 2009-2010, het Energietheater en de uitreiking van de FMN Energie 2009 Award. Energie 2009 is van dinsdag 6 t/m donderdag 8 oktober dagelijks open van 10.00 - 18.00 uur. U kunt zich vanaf nu gratis registreren met behulp van uw KvK-nummer via www.energievakbeurs.nl.