Gemeente Oisterwijk

17-08-2009
Energielabels voor gemeentelijke gebouwen Oisterwijk

Op dinsdagochtend 18 augustus heeft wethouder Joop van Hezik uit handen van Unie-label B.V. de energielabels voor de gemeentelijke gebouwen in Oisterwijk ontvangen. De labels worden op zichtbare plaatsen bij de gebouwen opgehangen.

Elf gebouwen met een label
In de gemeente Oisterwijk zijn elf overheidsgebouwen energie-labelplichtig. Dit zijn het gemeentekantoor, Sportcentrum de Leye, Wijkcentrum Pannenschuur, Cultuurcentrum Tiliander, Sporthal Stokeind, Cultuurcentrum Dn Boogaard, Wijkcentrum Waterhoef, Sociaal centrum Roozendries, Verenigingsgebouw Donk en Dn Tob, Gymzaal Dn Boogerd en Verzamelgebouw Kerkplein 28.

Om bovengenoemde gemeentelijke gebouwen te voorzien van een energielabel zijn deze door Unie-label B.V. bezocht. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de totale isolatie van het gebouw, zoals dak, muren, vloeren en ramen. Ook de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie worden bekeken en beoordeeld op energiezuinigheid. De bevindingen zijn verwerkt in een speciaal programma en hebben geresulteerd in een energieprestatie-certificaat (Energielabel). 70% van de gebouwen hebben een A-label gekregen.

Achtergrond
Overheidsgebouwen die een publieke functie hebben en een oppervlak groter dan 1000 vierkante meter, moeten vanaf 1 januari 2009 altijd een energielabel hebben, of het nu om nieuwe of bestaande gebouwen gaat. Dit label moet zichtbaar voor het publiek in het gebouw zijn aangebracht.

In januari 2009 heeft de VROM-Inspectie een onderzoek uitgevoerd naar die zichtbaarheid. Gebleken is dat in veel gebouwen, met name van gemeenten, het energielabel nog niet aanwezig is. Met de overhandiging van de elf energielabels is dit in de gemeente Oisterwijk nu wel gerealiseerd.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl