Gemeente Gaasterlân-Sleat


Actie regenton najaar 2009

Regentonnen

Schoon leidingwater is van levensbelang voor iedereen. Het is van belang dat verspilling ervan wordt tegengegaan. Doelmatig gebruik van hemelwater voor velerlei doeleinden, zoals tuinbesproeiing, autowassen, ramenlappen, kan hier een bijdrage in leveren.

Daarom heeft de gemeenteraad van Gaasterlân-Sleat besloten haar inwoners in de gelegenheid te stellen tegen een aantrekkelijke prijs een door de gemeente gesubsidieerde kunststof of houten regenton aanschaffen. Met deze actie wil de gemeente het bewuster en zuiniger omgaan met (leiding)water stimuleren.

Gratis regenwater, dat laat je toch niet lopen? Gemiddeld gebruiken we per persoon 130 liter leidingwater per dag. Hiervan wordt minder dan 5 liter gebruikt voor eten en drinken. Het meeste van dit schone water dient om de wc door te spoelen, te douchen, de auto te wassen of de tuin te sproeien.

Het vergt veel energie en investeringen om dit water schoon te maken. Bovendien is de voorraad niet onuitputtelijk en is schoon en zoet water van levensbelang. Door het grootverbruik van de Nederlandse huishoudens en bedrijven is de grondwaterstand sinds jaren aan het dalen. Nederland ´verdroogt´ en dit heeft nadelige effecten op de Nederlandse natuur.

Jaarlijks valt er echter zo'n 80.000 liter regenwater op het dak van een doorsnee huis. Bij de meeste huizen verdwijnt dit water regelrecht in het riool. Dat is zonde. Met een regenton kunt u dit water opvangen en in het huishouden gebruiken.

Gebruik van de regenton is een eenvoudige en goedkope manier om zorgvuldiger om te gaan met water. Zo komt een deel van het schone regenwater weer ten goede aan de bodem en hoeft het water niet onnodig naar een zuiveringsinstallatie te worden afgevoerd. Hierdoor wordt verdroging tegengegaan en kan de waterzuivering efficiënter en minder milieubelastend werken. U bespaart op deze manier al gauw duizenden liters drinkwater per jaar, iets dat u zeker in uw portemonnee zult merken.

Wat houdt de actie regenton in?

Gaasterlân-Sleat geeft subsidie op de aanschaf van een regenton. Dit als vervolg op een dit voorjaar gehouden actie.

U kunt bij de gemeente twee verschillende regentonnen voor een aantrekkelijke prijs kopen: een kunststof ton met een inhoud van 227 liter en een houten ton met een inhoud van 225 liter. De gesubsidieerde tonnen kosten de inwoners EUR 30,--. Deze prijzen zijn inclusief deksel, vulautomaat en kraan.

Exemplaren van beide regentonnen staan uitgestald in de hal van het gemeentehuis, Dubbelstraat 1 te Balk en bij het kringloopstation, Eigen Haard 11 te Balk.

Deze actie is alleen bedoeld voor inwoners van Gaasterlân-Sleat, en voor eigen gebruik. U kunt maximaal 2 tonnen per huishouden bestellen.

Als u tijdens de voorjaarsactie reeds 2 tonnen heeft besteld kunt u deze keer niet opnieuw bestellen. Indien u tijdens de voorjaarsactie 1 ton heeft besteld kunt u in deze actie maximaal 1 ton bestellen.

Wanneer bestellen?

De actie loopt tot en met 31 oktober 2009 en is bedoeld voor inwoners van Gaasterlân-Sleat. U kunt maximaal twee tonnen per huishouden bestellen, alleen voor eigen gebruik.

Als u in de voorjaarsactie reeds 2 tonnen heeft besteld kunt u deze keer niet opnieuw bestellen. Indien u in de voorjaarsactie 1 ton heeft besteld kunt u in deze actie maximaal 1 ton bestellen.

Hoe bestellen?

De tonnen kunnen besteld worden door het invullen van onderstaand bestelformulier of door het invullen van een formulier dat u kunt verkrijgen op het gemeentehuis te Balk of bij de buitendienst vande afdeling Beheer, Eigen Haard 11 te Balk. Dit formulier kunt u inleveren bij het gemeentehuis, Postbus 30, 8560 AA BALK.

Wanneer betalen?

Belangrijk is dat het verschuldigde bedrag vóór 1 november a.s. is bijgeschreven op

banknummer 30.52.12.001 of gironummer 812723 van de gemeente Gaasterlân-Sleat, ovv regentonactie en uw adres.

RELEVANTE LINKS
Bestelbon actie regenton najaar 2009