Commissariaat voor de Media

Kosten externe adviseurs opnieuw gedaald

Sinds 2004 heeft het Commissariaat jaarlijks onderzoek gedaan naar de kosten van externe adviseurs bij de Landelijke Publieke Omroepen (LPO), de Stichting Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Radio Nederland Wereldomroep (RNW).
Dit onderzoek is ook over het jaar 2008 uitgevoerd.

Doel van het onderzoek is om een beeld te krijgen van de bestedingen die met de inhuur van externe adviseurs gepaard gaan. Daarbij is ook gekeken naar eventuele ontwikkelingen ten opzichte van voorgaande jaren. Eventuele verschillen tussen omroepen, of de redenen die omroepen hebben om expertise van buitenaf aan te trekken, zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

Voor het in kaart brengen van de bestedingen wordt gekeken naar de hoogte van de kosten, zowel absoluut als in relatie tot het jaarbudget.

De totale kosten voor extern advies bedroegen in 2008 ⬠6,3 miljoen op een totaal jaarbudget van ruim 847 miljoen euro. In 2007 was dit nog 7,9 miljoen. De dalende tendens lijkt zich dus door te zetten. Het totale jaarbudget daalde van ⬠856,3 miljoen in 2007 naar ⬠847,1 miljoen in 2008.