Gemeente Abcoude


College stemt in met kap Voetangelweg:

Waternet is bezig met de voorbereiding van het dijkverbeteringstraject Voetangelweg en heeft in de eerste twee weken van juni twee bijeenkomsten gehouden waarbij omwonenden en geïnteresseerden op de hoogte werden gebracht van de plannen. Om de dijk te kunnen versterken is de kap van bomen helaas onvermijdelijk. Onderdeel van die voorbereidingen is daarom de aanvraag van een kapvergunning bij de gemeente. Het college van de gemeente Abcoude heeft - na eerst de aanvraag in juli te hebben aangehouden - ingestemd met de aanvraag.

Bij de beslissing hebben de landschappelijke waarden een grote rol gespeeld. Het college wil niet dat er bomen onnodig verdwijnen, en wil grip hebben op wat ervoor terugkomt. Waternet heeft in een zogeheten herplantvisie, aan de hand van ideeën, foto's en tekeningen, een beeld geschetst van hoe dit zou kunnen. Het college stelt dat het landschap er weliswaar op achteruit gaat, maar dat deze achteruitgang van tijdelijke aard is. In ingediende zienswijzen wordt een vergelijking gemaakt met de dijkverbeteringsplannen van Waternet in het Gein. Deze vergelijking gaat volgens het college maar ten dele op: de situatie bij het Gein is anders dan langs de Voetangelweg. De herplantplicht is een onderdeel van de door de gemeente verleende kapvergunning aan Waternet. Het college wil tot slot benadrukken dat de staat van onderhoud van de dijk onder de Voetangelweg dermate slecht is, dat enige vorm van spoed bij de uitvoering gewenst is.

Wilt u meer weten? Aan het begin van het forum van de raad van 3 september (19.00 uur) zal Paul Teunissen, projectleider van Waternet een toelichting geven op nut en noodzaak van de dijkverbetering Voetangelweg. Degenen die een zienswijzen hebben ingediend zijn hiervoor per brief uitgenodigd. Meer informatie over de dijkverbetering Voetangelweg waaronder de herplantvisie van Waternet vindt u op www.agv.nl onder dijkverbeteringen.


---

26 augustus 2009