Dienstenbond CNV

Nieuws

26 augustus 2009

AOW-standpunt CNV ongewijzigd

Het Financieele Dagblad opende 26 augustus met: CNV bereid tot AOW op 67. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat er een wijziging in het standpunt is van het CNV. Dit is onjuist.

De inzet van het CNV in het SER-traject waarin een alternatief voor de verhoging van de AOW-leeftijd gezocht wordt is in het kort als volgt:

We willen nu maatregelen nemen om problemen voor volgende generaties te voorkomen.


- De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.


- Het kernpunt: meer mensen die nu langs de kant staan moeten de kans krijgen om te werken. Daarnaast moeten zes van de tien mensen tussen 60 en 65 jaar betaald werk hebben. We meten dat in 2012 en 2015.


- Verhoging van de AOW-leeftijd komt pas in beeld als onze andere maatregelen zijn genomen, maar tekort schieten om de problemen op te lossen. En dan nog gelden strenge voorwaarden zoals een stapsgewijze (een maand per jaar) invoering vanaf 2016 en geen verhoging van de AOW-leeftijd in een keer. Voor wie jong is begonnen met werken, geldt een andere regel. Als je 45 jaar hebt gewerkt, hoort niemand je te kunnen dwingen om langer door te werken en moet je kunnen stoppen. Dat voorkomt een ingewikkelde discussie over wat een zwaar beroep is.