Gemeente Voorschoten

beter

Waterkwaliteit Noord-Hofland beter

Wethouder Bruno van Dunné heeft een pomp in gebruik genomen op het Tromplein in Noord-Hofland. Met de pomp kan de gemeente zuurstof aan het slootwater toevoegen. Dit is nodig om een laag zuurstofgehalte in de singels te verhelpen en eventuele vissterfte tegen te gaan.

Problemen waterpomp
Warm water kan weinig zuurstof bevatten. Door riooloverstorten wordt het zuurstof gehalte ook lager. Dit probleem komt met name voor tijdens warme zomerdagen en hevige regenbuien.

In het afgelopen jaar heeft onder ander het lage zuurstofgehalte tot problemen geleid. Vorig jaar augustus stierven er vissen als gevolg van de slechte waterkwaliteit, wat weer een gevolg was van een riooloverstort door zware regenval. Begin deze maand werd er in de wateren van Noord-Hofland botulisme type C geconstateerd. Diverse watervogels stierven als gevolg.

Tijdelijke oplossing
De gemeente werkt sinds vorig jaar samen met het Hoogheemraadschap Rijnland aan structurele oplossingen om de doorstroming van het water en de afvoer van rioolwater te verbeteren. Deze maatregelen kosten helaas de nodige tijd. Om in de tussentijd de waterkwaliteit te verbeteren is in maart een tweedehands pomp aangeschaft. Zodra het zuurstofgehalte van het water te laag dreigt te worden, zet de gemeente de pomp in.

Het apparaat pompt water uit de singels en spuit het water vervolgens weer terug. Deze eenvoudige procedure bevordert de stroming en verhoogt het zuurstofgehalte. De pomp kan op meerdere plaatsen ingezet worden.

Het bedrijf Ziegler heeft de tweedehands pomp in tussentijd gereviseerd, opgeknapt en op een aanhanger geplaatst. Bij calamiteiten kan ook de brandweer de pomp inzetten bij wateroverlast.
* 25 augustus 2009