Gemeente Alkmaar


Alkmaar 26 augustus '09

Nieuwe locatie voortgezet speciaal onderwijs aan Amstelstraat

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Amstelstraat aangewezen als toekomstige, gezamenlijke huisvestingslocatie voor het voortgezet speciaal onderwijs (VSO). De VSO-afdelingen van De Alk en mytylschool De Ruimte zijn nu nog verspreid over drie locaties in Alkmaar en Bergen. De huidige locaties voldoen niet meer aan de specifieke eisen voor het speciaal onderwijs.

Meerdere locaties
De huisvestingsaanvraag van Stichting Helioskoop, waartoe De Alk en De Ruimte behoren, loopt sinds 2004. In eerste instantie werd gedacht aan gezamenlijke huisvesting in het voormalig Pabo-gebouw van InHolland aan de Robonsbosweg. Toen deze optie in de loop van 2008 wegviel, heeft de gemeente in samenwerking met Adviesbureau M3V een studie gedaan naar een zestal andere locaties. Opties die zijn onderzocht zijn onder meer de Westrand, de Olympiaweg, naast de wielerbaan en één van de huidige locaties van De Alk, aan de Elgersweg 101. Geen enkele optie bleek echt geschikt.

Beste optie
De mogelijkheid van de Amstelstraat kwam in beeld toen de praktijkschool Rein Abrahamse, die in eerste instantie nieuwbouw aan de Amstelstraat wilde realiseren, toch besloot te verhuizen naar de Havinghastraat. Uit het onderzoek van adviesbureau M3V blijkt de Amstelstraat de beste locatie om het gezamenlijke huisvestingsconcept te realiseren. Voor het bewegingsonderwijs kunnen de VSO-afdelingen gebruik maken van de nieuwe sportzaal die ook aan de Amstelstraat gepland staat.

Wethouder Onderwijs Hans Meijer: "Bij onderwijshuisvesting blijf ik pleiten voor zoveel mogelijk voorzieningen bij elkaar op één locatie. Zoals in dit geval de sportzaal die al voor de Amstelstraat gepland staat. Zo voorkom je dat kinderen en jongeren tussen locaties moeten reizen".

Verhuizing
De Rein Ambrahamse verlaat haar beide schoolgebouwen en drie noodlokalen aan de Amstelstraat medio 2011. Het hoofdgebouw zal worden verbouwd en geschikt gemaakt voor de huisvesting van de naastgelegen basisschool De Prinsenhof II. Het oude schoolgebouw van de Prinsenhof II en de noodlokalen van de Rein Abrahamse zullen vervolgens worden gesloopt voor de unielocatie.