Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 augustus 2009

Aantal verkeersongevallen in Alkmaar afgenomen

Uit de verkeersongevallen rapportage 2008 van de gemeente Alkmaar blijkt dat er vorig jaar minder verkeersongevallen zijn geweest. De ongevallencijfers laten zien dat er 60 ziekenhuisgewonden en 4 verkeersdoden te betreuren zijn. Het aantal verkeersslachtoffers in het langzaam verkeer, met name onder fietsers en bromfietsers, is sinds de invoering van de maatregel 'bromfiets op de rijbaan' sterk gedaald.

De maatregelen uit het landelijk en gemeentelijk verkeersveiligheidsbeleid beginnen hun vruchten af te werpen. Het in 2006 vastgestelde verkeersveiligheidsplan 2007-2010 had als doelstelling om in 2010 de dodelijke verkeersslachtoffers terug te brengen tot maximaal 3 en het aantal ziekenhuisgewonden tot maximaal 60. Met 4 dodelijke verkeersslachtoffers en 60 ziekenhuisgewonden benadert de gemeente deze doelstellingen al in 2008.

Wethouder Alsemgeest (verkeer en vervoer):
"Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers neemt gelukkig af, maar ieder slachtoffer is er één teveel. Een aantal van de zogenaamde 'black spots' (risicolocaties) bevindt zich aan de westelijke randweg. Behalve een betere doorstroming door ongelijkvloerse kruisingen, is dus ook verkeersveiligheid een belangrijke reden om de westelijke randweg aan te pakken."

Knelpunten
De knelpunten uit de periode 2006 - 2008 zijn: kruispunt Heiloertolweg-Kennemerstraatweg, kruispunt Bergerweg-Martin Lutherkingweg, kruispunt De Helling-Vroonermeerweg en kruispunt Bestevaerstraat-N242. De ongevallen op de laatstgenoemde kruising ontstonden tijdens de werkzaamheden op de N242. De verwachting is dat dit kruispunt nu een stuk veiliger is. Op de Vroonermeerweg en de Helling is inmiddels een snelheidsbeperking van 60km ingesteld. De andere twee kruispunten zijn in beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat. De gemeente doet gezamenlijk onderzoek naar oplossingen op korte en lange termijn.