Politie Haaglanden

Persberichten 26 augustus

Haaglanden, 26-08-2009

Babbeltruc: politie zoekt getuigen

Den Haag - Een 73-jarige vrouw uit Den Haag werd dinsdagmiddag 25 augustus om 12.00 uur slachtoffer van een babbeltruc. Bij haar woning op de Oude Haagweg kwam een man aan de deur die zich voorstelde als 'de zoon van de bovenbuurvrouw'. Hij vroeg haar een bedrag voor zijn moeder te wisselen. Vervolgens verdween de man, het wisselgeld alvast in zijn bezit, met de mededeling het te wisselen bedrag uit zijn auto te halen. Hij is niet meer teruggekomen.
De dader was een blanke man tussen de 25 en 30 jaar oud, ongeveer
1.65/1.70 m. lang met kort blond haar, een slank postuur en een verzorgd uiterlijk. Ten tijde van de truc droeg hij een donkere jas, blauwe spijkerbroek en witte gympen. Bent u getuige geweest van deze babbeltruc of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Loosduinen via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Politie Haaglanden waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Man aangehouden na beroving

Den Haag De politie hield in de nacht van dinsdag 25 augustus rond middernacht een 22-jarige Hagenaar aan die op het Almeloplein met geweld een 22-jarige Haagse vrouw had beroofd. Het slachtoffer zat op een bankje toen zij van achteren werd benaderd door de verdachte. De verdachte beroofde het slachtoffer met geweld van haar sieraden. Gealarmeerde agenten zochten direct in de omgeving en troffen, op twee verschillende locaties, een man aan die voldeed aan het signalement. Tijdens een spiegelconfrontatie op het politiebureau wees het slachtoffer de juiste verdachte aan. De andere 20-jarige Hagenaar werd direct in vrijheid gesteld. De verdachte zit nog vast.

Dieven opgepakt

Den Haag De politie hield dinsdag 25 augustus rond 19.30 uur in de omgeving van de Maretakstraat twee Haagse jongens van 16 en 17 jaar aan. De jongens zouden een groot bedrag van een rekening van een 71-jarige Hagenaar gepind hebben. Een aantal weken terug waren de jongens middels een babbeltruc de woning van het slachtoffer aan de Hortensiastraat binnen gedrongen. Vermoedelijk konden zij de pinpas en de code van het slachtoffer bemachtigen. Een anonieme melder wist wie de verdachten waren en alarmeerde de politie toen hij ze zag lopen. De recherche heeft een onderzoek ingesteld.

Vermoedelijke inbrekers in de cel

Den Haag Een getuige alarmeerde dinsdag 25 augustus rond 10.00 uur de politie toen hij zag dat twee mannen een ruit van de centrale toegangsdeur van een portiek aan de Loosduinseweg vernielden. Politieagenten hielden aan de hand van het signalement twee Haagse mannen van 23 en 30 jaar aan. Eén van de mannen had inbrekerswerktuig bij zich. De politie onderzoekt de zaak.

Man overlijdt na val van dak

Den Haag Een 63-jarige Hagenaar viel woensdag 25 augustus rond 15.15 uur van het dak van een pand aan de Kwartellaan en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een getuige hoorde een klap en nam poolshoogte. Toen hij het slachtoffer zag liggen, alarmeerde hij direct de hulpdiensten. De traumahelikopter bracht een mobiel medisch team ter plaatse. Deze constateerde dat het slachtoffer in kritieke toestand verkeerde. De GGD vervoerde hem naar het ziekenhuis. Hier overleed hij aan zijn verwondingen. Het slachtoffer hielp een woning leeg te halen toen hij van het dak viel.

Verwarde man vernielt autos

Den Haag Een bewoner van de Geenstraat ving in de nacht van dinsdag op woensdag 26 augustus rond 01.00 uur een verwarde gillende man op die verklaarde meerdere autos vernield te hebben. Toen gealarmeerde politieagenten poolshoogte namen, zagen zij dat de 31-jarige Hagenaar inderdaad meerdere voertuigen in de garage onder een appartementscomplex in de Geenstraat had vernield. De politie neemt contact op met de eigenaren van de voertuigen voor het doen van aangifte. Na het afhandelen van de strafzaak wordt er passende hulp voor de verwarde man gezocht.

Man spuit poederblusser leeg
Den Haag De politie kreeg dinsdag 25 augustus omstreeks 21.30 uur de melding dat de parkeergarage aan de Laan vol rook stond. Direct namen agenten poolshoogte. Van brand bleek geen sprake, wel had iemand een poederblusser van de muur gehaald en een aantal autos met een laag poeder bedekt. In het trappenhuis van de garage troffen de agenten een 27-jarige Hagenaar aan die zojuist vanuit het tegenovergelegen politiebureau was heengezonden. De man was eerder op de dag aangehouden vanwege openbaar alcoholgebruik. Hoewel hij verklaarde dat hij op zoek was naar zijn auto, deed het witte poeder op zijn kleding anders vermoeden. Hij moest opnieuw mee naar het politiebureau, waar hij een proces-verbaal kreeg voor vernieling. De eigenaren van de autos werden verzocht zich aan het politiebureau te melden.

Snorfietsster breekt been bij aanrijding
Den Haag Een 47-jarige Haagse brak dinsdag 25 augustus haar been toen zij op de kruising van de Boekhorststraat en de Nieuwe Molstraat werd aangereden door een auto. De vrouw reed omstreeks 17.20 uur over de Boekhorststraat toen zij ter hoogte van de Nieuwe Molstraat een auto, bestuurd door een 40-jarige Hagenaar, van rechts zag komen. De vrouw verwachtte dat de auto zou stoppen, terwijl de bestuurder er vanuit ging dat de snorfietsster hem de verplichte voorrang zou geven. Een aanrijding was onvermijdelijk. De vrouw werd met een vermoedelijk gebroken been naar het ziekenhuis vervoerd.

Achtervolging na inbraak

Den Haag - Politieagenten zetten woensdagochtend 26 augustus de achtervolging in, nadat zij iemand zagen inbreken bij een bowlingcentrum aan het Wijndaelerduin. Bij het zien van de politie, ging de inbreker er vandoor in een gestolen auto die door iemand anders bestuurd werd. De agenten troffen het voertuig, zonder de verdachten, aan in de Puccinistraat. Korte tijd later hielden zij alsnog één verdachte aan. Deze 16-jarige Hagenaar zit nog vast voor verhoor. Politie Haaglanden onderzoekt de zaak.

Fietsster aangereden

Den Haag - Een 51-jarige vrouw uit Den Haag kwam dinsdag 25 augustus om 07.45 uur met haar fiets ten val, toen een automobilist (45 uit Den Haag) haar op de kruising De Savornin Lowmanlaan met de Godetiaweg over het hoofd zag. De GGD vervoerde de fietster met nog onbekend letsel naar een ziekenhuis. Politie Haaglanden onderzoekt de zaak.

Scootercontrole in Wassenaar

Wassenaar De politie controleerde dinsdag 25 augustus tussen 10.00 en 14.00 uur het scooterverkeer op de Hofcampweg. De agenten onderwierpen ruim dertig scooterrijders aan een controle. In vijftien gevallen bleek er iets mis te zijn, zoals te hoge constructiesnelheid, ontbreken van de juiste documenten en andere technische gebreken. De bestuurders kregen bekeuringen voor de gecontstateerde mankementen.

Lastige passagier

Wassenaar De politie hield dinsdag 25 augustus om 20.30 uur een 37-jarige inwoner uit Wassenaar aan. De man zat in een stadsbus en maakte tijdens de rit ruzie met een andere passagier. Deze 25-jarige vrouw droeg een hoofddoek en de man vond dat zij die maar af moest doen. De buschauffeur accepteerde het gedrag van de man niet en zette hem uit de bus. Gewaarschuwde politieagenten hielden nabij de halte de verhitte Wassenaarder aan. De 25-jarige deed aangifte van discriminatie.

Scheidsrechter bedreigd

Westland/Naaldwijk Politieagenten moesten dinsdagavond 25 augustus een 52-jarige voetbalscheidsrechter begeleiden naar zijn auto. De man had een voetbalduel begeleid en na afloop werd hij onheus bejegend door de trainer van de bezoekende partij. Dat liep zo hoog op dat de scheidrechter zich bedreigd voelde. De man beraadt zich nog of over het doen van aangifte. Hij zou in ieder geval de KNVB informeren over het gedrag van de voetbaltrainer.

Vijf nepwapens en één echt vuurwapen

Pijnacker-Nootdorp- De politie kreeg zaterdag 22 augustus een melding dat enkele jongeren bij het Gouden Rijkerplein in Delfgauw met vuurwapens speelden. Politieagenten waren snel ter plaatse, maar konden de jongeren niet meer achterhalen. Een van de getuigen had van de jongeren fotos gemaakt en overhandigde deze aan de agenten. Op basis hiervan kon de politie in de loop van het weekend vijf jongeren (13-19) aanhouden. Zondag 23 augustus vond een kind in de sloot aan de Zegge een zak met daarin een vuurwapen. Het vuurwapen is veiliggesteld en wordt door de Technische Recherche onderzocht. Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. In de ons omringende landen en ook in de landen rond de Middellandse Zee zijn deze nepvuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. In Nederland is het bezit van deze look-a-likes echter verboden. Wie toch zon wapen aanschaft loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als van een gewapende crimineel.

Duur ritje

Delft Een 36-jarige automobilist moest woensdagochtend 26 augustus om
01.00 uur zijn portemonnee trekken, nadat agenten hem op Rijksweg A13 aan een controleerden. De man had namelijk nog 29 bekeuringen openstaan en moest daarom mee naar het politiebureau. Nadat hij het totaalbedrag van 3800 euro had betaald, mocht hij weer verder rijden.

Jongeren stichten brand in prullenbak

Zoetermeer Twee jongeren (12 en 13 jaar) liepen dinsdag 25 augustus tegen de lamp nadat zij betrapt werden op het in brand steken van een prullenbak van een school aan de Carry van Bruggenhove. Dankzij een getuige kon de politie het duo aanhouden. Zij kregen na overleg met hun ouders een halt-verwijzing en moeten de schade betalen.

Met vuurwapen over straat

Zoetermeer De politie hield dinsdag 25 augustus om 17.30 uur een 15-jarige Zoetermeerder aan op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten kregen een melding dat een groepje van vier personen met een vuurwapen over de Nederlandlaan liepen. Nadat zij door de politie waren aangesproken, bleek de 15-jarige een nep-vuurwapen in zijn broeksband had zitten. De politie hield hem daarop aan en stelt een onderzoek in naar de herkomst van het wapen.
Veel speelgoedwapens die in het buitenland te koop zijn, lijken zoveel op echte vuurwapens, dat ze om die reden in ons land verboden zijn. In de ons omringende landen en ook in de landen rond de Middellandse Zee zijn deze nepvuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. In Nederland is het bezit van deze look-a-likes echter verboden. Wie toch zon wapen aanschaft loopt het risico op een forse boete en bij een treffen met de politie op een behandeling als van een gewapende crimineel.