Gemeente Lelystad

Evaluatie handhavingsuitvoeringsprogramma 2008

Woensdag 26 augustus 2009

Jaarlijks stelt de gemeente een handhavingsuitvoeringsprogramma op. Het college heeft de evaluatie van 2008 vastgesteld en legt deze ter informatie voor aan de raad.

In het handhavingsuitvoeringsprogramma worden de doelen en de te ondernemen acties van toezicht en handhaving, milieu, bouwen en wonen en veiligheid beschreven. Elk jaar worden de resultaten ervan via een evaluatie in beeld gebracht.

Veel nieuwe wetgeving

Het jaar 2008 kenmerkt zich door inwerkingtreding van veel nieuwe wetgeving. Het algemene beeld met betrekking tot het onderdeel milieu is dat toename van overtredingen vooral bestonden uit administratieve tekortkomingen, niet-vergunde activiteiten, opslag stoffen, en tekortkomingen met betrekking tot veiligheids-voorschriften (afsluiter, afstand tot hek, waarschuwingsborden enz.). Overtredingen op het gebied van bodembeschermende maatregelen, brandblusmiddelen en afvalstoffen namen in aantal af. Met betrekking tot drank- en horecabedrijven werden overtredingen na goed overleg met de toezichthouders ongedaan gemaakt.

Onvoorziene zaken

Onvoorziene gebeurtenissen hadden in 2008 hun invloed op de uitvoering van reguliere werkzaamheden. Voorbeeld hiervan is de vervanging van verroeste gasleidingen in de wijken Gondel en Karveel, waarop door de gemeente direct en adequaat is gereageerd.

Vergunningen van tijdelijk naar permanent

Controles zijn uitgevoerd op bouwwerken met verstreken instandhoudingstermijn. Een aantal tijdelijke vergunningen kon worden omgezet in permanente vergunningen, mede doordat diverse delen van de stad inmiddels welstandsvrij zijn geworden. Tevens is aandacht besteed aan het aspect "veiligheid". Dit betreft zogenoemde veiligheids¬vergunningen, een verzamelnaam voor vergunningen voor evenementen, drank en horeca, APV en bijzondere wetgeving. Verder zijn objectgerichte en constructiecontroles uitgevoerd, en controles op brandveiligheid zoals in het Stadshart en Bataviastad.

Organisatie

Momenteel wordt een benchmark onderzoek uitgevoerd om Lelystad te vergelijken met andere gemeenten.

---