Gemeente Lelystad

Rijksgeld voor Ambachtshuis

Woensdag 26 augustus 2009

De gemeente Lelystad krijgt ruim EUR 683.000,- uit het budget van het Grote Steden Beleid van het ministerie van Economische Zaken voor de realisatie van het Ambachtshuis.

Doelstelling van het Ambachtshuis is het stimuleren van ondernemerschap in de wijk. Deze doelstelling sluit goed aan bij de doelstelling van het Grote Steden Beleid. Dat is dan ook de reden dat de aanvraag van de gemeente gehonoreerd is.

Eigen bedrijf?

Veel mensen spelen met het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Maar hoe pak je dat aan? Is je product echt goed genoeg? Het Ambachtshuis stimuleert mensen met een uitkering en zogenaamde niet uitkeringsgerechtigden werkzoekenden om die stap te zetten. Het Ambachtshuis biedt ondersteuning aan deze mensen bij het ontwikkelen van hun product en het op kleine schaal produceren daarvan. Wellicht is iemand bijvoorbeeld heel goed in het ontwerpen van websites, het maken van kleding, meubels, lijsten, etc. Bij het Ambachtshuis krijgen mensen de gelegenheid om hun vaardigheden te ontwikkelen en te zorgen dat zij een goed product op de markt kunnen zetten zonder dat zij direct de risico's van het ondernemerschap hoeven te dragen. Ondersteuning gebeurt in de vorm van coaching, het faciliteren van de `productiefaciliteiten', het bieden van een netwerk, e.d.

Broeinest

Het Ambachtshuis is een onderdeel van het project Broeinest, dat weer een onderdeel is van het wijkontwikkelingsplan Zuidoost. In dit stadsdeel wordt het Ambachtshuis dan ook op dit moment uitgerold (m.n. in de Waterwijk en de Wold). Broeinest richt zich op verhoging van de arbeidsparticipatie van bijstandsgerechtigden, door het stimuleren van locale werkgelegenheid en Broeinest levert een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de sociale cohesie in de buurt. Het opzetten van een wijkwinkel waar bewoners zelf geproduceerde spullen verkopen en het maken van wijktelevisie zijn belangrijke elementen uit de `Broeinest-aanpak'. Daarnaast is er binnen Broeinest ruimte voor ontwikkeling van wijkgerichte activiteiten. De naam zegt het al: een Broeinest aan ontwikkelingen.

Huisbezoek

Vanuit Broeinest worden alle uitkeringsgerechtigden uit Lelystad Zuid Oost en dan met name in de Waterwijk en Boswijk thuis bezocht, om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Bewoners die in het Ambachtshuis hun vaardigheden aantoonbaar hebben gemaakt in de vorm van aantoonbare producten waar ook een markt voor is, stromen door naar het Zelfstandigen Loket Flevoland voor het verder vorm geven van de onderneming zelf.

Laagdrempelig punt in de wijk

Het Ambachtshuis krijgt een eigen plek in de Waterwijk (Voorstraat 403) Op dit moment wordt hard gewerkt om alles te organiseren. Naar verwachting starten vanaf oktober 2009 de eerste activiteiten van het Ambachtshuis en Broeinest. Januari 2010 zal het geheel volledig operationeel zijn en is de officiële opening gepland.
---