UNICEF gaat armoede in Congo-Brazzaville te lijf 26 augustus 2009, Brazzaville, Republiek Congo - Ondanks het vredesovereenkomst van 2003 zijn de levensomstandigheden in Congo-Brazzaville weinig verbeterd. De burgeroorlogen, die jaren geleden plaatsvonden, hebben hun sporen nagelaten. Nog altijd zijn meer dan een miljoen mensen ontheemd en leeft meer dan de helft van de Congolezen onder de armoedegrens. Ann M. Veneman, de directeur van UNICEF Internationaal, heeft 500.000 dollar toegezegd aan Congo-Brazzaville.

Veneman deed dit naar aanleiding van haar bezoek aan het land. De economische crisis heeft veel negatieve effecten op vrouwen en kinderen, de meest kwetsbare groep. Het geld wordt gebruikt voor voeding, gezondheidszorg en onderwijs.

"Vrouwen en kinderen worden het meest getroffen door armoede," zegt Veneman. "In Congo-Brazzaville sterft 1 op de 8 kinderen voor hun vijfde levensjaar, wat in veel gevallen kan worden voorkomen."

Sociale programma's
UNICEF gebruikt het geld voor sociale programma's op het gebied van gezondheidszorg, voeding en onderwijs. Veneman heeft al een aantal programma's bezocht in Congo-Brazzaville, zoals het Life Savers-initiatief. Het initiatief gebruikt twaalf simpele adviezen om het leven van de Congolezen te verbeteren, zoals handen wassen met zeep en het slapen onder muskietennetten.

UNICEF heeft al veel voor elkaar gekregen voor de kinderen in Congo-Brazzaville. Zo slaapt 93 procent van de kinderen nu onder een muskietennet. Ook heeft UNICEF geholpen geboorteregister-programma's op te zetten die inmiddels duizenden kinderen hebben geregistreerd. Met het extra geld kunnen kinderen betere toegang tot sociale diensten krijgen.