Provincie Flevoland

Stijging faillissementen Flevoland

De economische crisis leidt ook in Flevoland tot een stijging in het aantal faillissementen. Volgens het CBS is er in Flevoland een toename van 90% van het aantal faillissementen in het eerste half jaar van 2009 te zien. Dit percentage is lager dan het landelijk gemiddelde, waar het aantal faillissementen met 105 procent is toegenomen. De werkloosheid in Flevoland laat de zomermaanden juni en juli een lichte daling zien. Dit is opvallend omdat er landelijk gezien in deze maanden juist een stijgende lijn is waar te nemen.

In Flevoland zijn er het eerste half jaar 140 faillissementen uitgesproken waarmee er in totaal 850 arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan. 90 faillissementen betreffen bedrijven met betaalde arbeidsplaatsen. De overige faillissementen, 50 stuks, hebben betrekking op bedrijven zonder arbeidsplaatsen. In alle zes Flevolandse gemeenten zijn bedrijven failliet verklaard. In Almere (465) en Noordoostpolder (170) zijn de meeste banen verloren gegaan. Het betreft ruim 0,5% van het totaal aantal banen in deze twee gemeenten.

Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken: `Het is nog niet mogelijk precies te zeggen wat de kredietcrisis voor Flevoland gaat betekenen. Het is zorgelijk te zien dat het aantal faillissementen bijna is verdubbeld in een half jaar tijd. Tegelijkertijd zijn er in het eerste halfjaar van 2009, 1.500 bedrijven gestart, ongeveer net zoveel als in het topjaar 2008. En ook is de werkloosheid in Flevoland in juni en juli licht gedaald. Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat er sprake is van een dalende trend.'

Economische Barometer

De provincie wil de economische ontwikkelingen op de voet volgen. Dit doet zij onder andere door de ontwikkeling van een Economische Barometer. Hierin zullen het aantal starters, faillissementen, het productievolume van bedrijven en de werkloosheid maandelijks in kaart worden gebracht. Dankzij een intensieve samenwerking tussen de provincie Flevoland en de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland zijn vanaf begin 2009 maandelijks nieuwe gegevens beschikbaar over de ontwikkeling van het aantal faillissementen in Flevoland. Door de koppeling van registers is naast de informatie over faillissementen ook het aantal betrokken banen beschikbaar. Deze gegevens worden ook betrokken in de Economische Barometer, die naar verwachting begin oktober functioneel zal zijn.

Download

Faillissementen 1e halfjaar 2009
Faillissementen 1e halfjaar 2009
Grootte : 11.3K bytes
Aangepast : 26 August 2009, 12:54