CNV Onderwijs

26 augustus 2009

CNV leden bepalen inzet SER-traject AOW

Categorie: Algemeen nieuws

Het CNV betreurt het dat informatie uit het Algemeen Bestuur over de AOW-leeftijd is gelekt naar de media. Informatie die bovendien niet juist is. De inzet van het CNV om te komen tot een alternatief voor verhoging van de AOW-leeftijd is na ledenraadpleging vastgesteld en ook nu ongewijzigd. Het standpunt is als volgt:

Het CNV vindt verhoging van de AOW-leeftijd een stap te ver zolang te weinig wordt gedaan om mensen die aan de kant staan aan een baan te helpen en er geen solidariteit is tussen rijk en arm.

De CNV-inzet in de SER:
We moeten nu maatregelen nemen om problemen voor volgende generaties te voorkomen. Wie een hoog inkomen heeft draagt extra bij. Dus schrap de hypotheekrenteaftrek boven een miljoen, belast inkomens boven de balkenendenorm extra en fiscaliseer de AOW.

Het kernpunt: meer mensen die nu langs de kant staan moeten de kans krijgen om te werken. Daarnaast moeten zes van de tien mensen tussen 60 en 65 jaar betaald werk hebben.

Verhoging van de AOW-leeftijd komt pas in beeld als onze andere maatregelen zijn genomen, maar tekort schieten om de problemen op te lossen. We meten dat in 2012 en 2015. En dan nog gelden strenge voorwaarden zoals een stapsgewijze (een maand per jaar) invoering vanaf 2016 en geen verhoging van de AOW-leeftijd in een keer. Voor wie jong is begonnen met werken, geldt een andere regel. Als je 45 jaar hebt gewerkt, hoort niemand je te kunnen dwingen om langer door te werken en moet je kunnen stoppen. Dat voorkomt een ingewikkelde discussie over wat een zwaar beroep is.

---