Gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal heeft financieel relatief weinig last van de extra bezuinigingsmaatregelen die het Kabinet per 2011 gaat uitvoeren in verband met de economische situatie.

Gevolgen voor begroting en meerjarenraming

De gevolgen voor de begroting 2010 en de meerjarenraming van 2011 tot 2013 blijven beperkt. Per saldo zal nu op de begroting 2010 sprake zijn van een structureel nadeel van ruim 100.000 euro. Elders in de regio zijn bij gemeenten andere geluiden te horen.

"Op een totale begroting van ruim 90 miljoen euro valt die tegenvaller in verhouding wel mee. Onze positieve bestedingsruimte wordt nu een ton minder. Verder hebben we de afgelopen drie jaar onze algemene reserve aanzienlijk kunnen versterken", aldus wethouder Jaap Duit van Financiën.

Voorzichtigheid omtrent Gemeentefonds

Met andere woorden: het is voor de gemeente Stadskanaal geen grote of onverwachte tegenslag. Dat is mede te danken aan de voorzichtigheid waarmee Stadskanaal tot dusverre is omgegaan met de ontwikkelingen van het zogeheten Gemeentefonds. In de jaarlijkse meicirculaire geeft het Rijk over de komende jaren aan in hoeverre de gemeenten meer of minder geld uitgekeerd krijgen uit het Gemeentefonds.

In principe verwerkt de gemeente Stadskanaal echter geen meerjarige ontwikkelingen van dit Gemeentefonds in de meerjarenramingen. "Wij rekenen die ramingen niet door. Daarom hoeven wij nu ook geen verwachte baten te schrappen", legt wethouder Jaap Duit uit.

Toekomst

De gevolgen van deze meicirculaire zullen worden verwerkt in de begroting 2010 en de meerjarenraming 2011-2013. Tegelijk blijft de gemeente scherp kijken naar mogelijke besparingen op kosten. Zo moet volgens B&W worden voorkomen dat de gemeente Stadskanaal in de toekomst in financieel zwaar weer terecht zal komen.
* 26 augustus 2009