Brochure bisdom Rotterdam over maatschappelijke stage in parochie

26/08/2009 14:36

Bisdom Rotterdam

De Pastorale Dienstverlening van het bisdom Rotterdam heeft een handreiking voor parochies gepubliceerd rond de maatschappelijke stage. Per 2011 zijn leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO verplicht 10 dagen te besteden aan een maatschappelijke stage. De lokale geloofsgemeenschap is bij uitstek een plaats waar dit zou kunnen.

De brochure is op verzoek van pastorale beroepskrachten samengesteld en informeert parochies over het creëren van stageplaatsen en de begeleiding van stagiaire.s Een stappenplan helpt de parochies op weg bij het realiseren van stageplekken. De informatie is beknopt en bedoeld als raamwerk dat door de parochie verder ingevuld kan worden.

De kerk is, als grootste vrijwilligersorganisatie, vaak niet in beeld bij scholen en jongeren, terwijl een stage bij een parochie grote voordelen heeft, onder meer door het brede werkterrein: met mensen van jong tot oud, van het rijden met rolstoelen tot het werken bij de Voedselbank.

Leerlingen die al bij een kerk stage liepen, vonden het een voordeel dat de stage in hun eigen woonplaats was en dat ze er mensen kenden. Daarnaast konden de jongeren uit de vele verschillende taken kiezen waar ze goed in zijn of waarin ze zich willen bekwamen in verband met een oriëntatie op hun studie of toekomstige beroep.

Voor de geloofsgemeenschap is een groot voordeel dat jongeren inzicht krijgen in het vele werk dat in de kerk gebeurt en de vele tijd die mensen er in steken. Zij kunnen zien op welke wijze de kerk bijdraagt aan de samenleving door inzet voor bijvoorbeeld bezoekwerk, diaconie, en acties voor goede doelen. Zij kunnen ook oog krijgen voor de inspiratie waaruit dit gebeurt.

Nu al lopen 50.000 tot 70.000 scholieren stage. Vanaf 2011 zullen ongeveer 195.000 scholieren op zoek gaan naar een aantrekkelijke stageplek.

Het bisdom Rotterdam kent als een van de speciale aandachtsgebieden jongeren, en dan met name op diaconaal terrein. Dit uit zich onder meer in het stimuleren van zogenoemde M25-groepen: jongeren die zich actief inzetten voor maatschappelijk en sociaal zwakkeren, in navolging van de 'werken van barmhartigheid' zoals deze in het evangelie van Matteüs (Matteüs 25) naar voren komen. Stimulering van geloofsgemeenschappen als stageplaats past in dit diocesaan beleid.

De brochure (10 p.) is tegen verzendkosten te bestellen bij de Pastorale Dienstverlening van het bisdom Rotterdam via

T: 010 414 82 13 en

E: pastoraledienstverlening@bisdomrotterdam.nl.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie /