Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Open Source bedankt stadsdeel Zuidoost

26 augustus 2009

"Bewoners waren oprecht verdrietig na opbreken Spinozapaviljoen"

Met de overhandiging van een foto van het kunstwerk van Hadassah Emmerich aan stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet bedankte de organisatie van Open Source afgelopen week stadsdeel Zuidoost. De kunstmanifestatie Open Source trok afgelopen maanden rond de 30.000 bezoekers naar ons stadsdeel.

Het publiek was een mix van kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland en een grote groep bewoners. De bezoekers van buiten het stadsdeel, veelal voor het eerst in de Bijlmer, verbaasden zich over de schoonheid van Zuidoost; de buurt was verguld met de grote belangstelling, waarvan de opening door Koningin Beatrix op 9 mei het hoogtepunt vormde. "Onze bewoners waren helemaal geweldig. Ik vond het ontroerend om te zien hoe trots ze waren en hoe het gevoel `Er gebeurt iets moois in ons stadsdeel' iedereen leek te besmetten." En er was natuurlijk ook volop discussie over wat kunst is. Ook dat hoort er bij, aldus Sweet.

Een van de meest indrukwekkende kunstwerken was de Spinoza-installatie van de internationaal bekende Zwitserse kunstenaar Thomas Hirschhorn bij Kruitberg.

Het houten paviljoen werd samen met bewoners gebouwd. De kunstenaar zelf was maandenlang permanent in het paviljoen te vinden en sprak dagelijks met bewoners, die het kunstwerk als het hunne gingen beschouwen. Toen het paviljoen aan het eind van de manifestatie moest worden afgebroken, waren de bewoners oprecht verdrietig. "Ze moesten hun ontmoetingsplek missen", vertelt Elvira Sweet. "Een mooier voorbeeld van bewonersparticipatie is niet denkbaar. Daar ben ik Hirschhorn en onze bewoners zeer dankbaar voor."

Een tweede editie van Open Source staat gepland voor 2011. Intussen staat de organisatie niet stil. Deze maand wordt een nieuwe curator voor de volgende Open Source gekozen. In samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst is men bezig met de voorbereidingen voor de Juniorstraat, waarbij kinderen kunstwerken voor de openbare ruimte maken. Ook zijn er plannen voor een tentoonstelling in de parkeergarage van Kraaiennest.

---