Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vondst Oost-Aziatische boktor

26 augustus 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister de kamer informeert over aanvullende maatregelen die, naar aanleiding van de nieuwe vondst, worden getroffen om de Oost-Aziatische boktor snel en effectief uit te roeien.

Geachte Voorzitter,

Aanleiding
In mijn brief van 17 januari 2008 1 heb ik u geïnformeerd over een uitbraak van de Oost-Aziatische boktor, in de groene ruimte in het Westland en de maatregelen die de Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft getroffen om dit zeer schadelijke organisme uit te roeien.
In augustus 2009 is het organisme echter opnieuw gevonden, in de directe nabijheid van de plaats waar de boktor eind 2007 is aangetroffen. Met deze brief informeer ik u over de aanvullende maatregelen die naar aanleiding van de nieuwe vondst getroffen worden om het organisme effectief uit te roeien. Maatregelen naar aanleiding van de vondst in 2007
In november 2007 is de Oost-Aziatische boktor aangetroffen in esdoornboompjes afkomstig uit China bij een importeur in het Westland, waarbij ook in de directe omgeving van dit bedrijf een aantasting werd gevonden. Het ging om de eerste uitbraak van dit organisme in de groene ruimte in Nederland. De Oost-Aziatische boktor is een quarantaine-organisme dat in richtlijn 2000/29/EG van de Europese Unie is ingedeeld in de hoogste risicocategorie (bijlage IAI). Het organisme kan op grote schaal schade aanrichten aan loofbomen en beplantingen in de groene ruimte en vormt daarmee een zeer grote bedreiging voor de groene ruimte. Op grond van de Europese regelgeving is het verplicht om bij een vondst van het organisme maatregelen te nemen gericht op uitroeien en de Europese Commissie daarover te informeren.
Om het organisme uit te roeien en het risico voor verdere verspreiding van de boktor voldoende te reduceren is destijds besloten om binnen een straal van
100 meter rond de vondst de toentertijd voor dit organisme als meest belangrijk beschouwde waardplanten met wortel en tak te verwijderen. Binnen een straal van 200 meter zijn alle esdoornplanten, de voor deze boktor belangrijkste waardplantsoort, verwijderd. Dit gecombineerd met intensieve inspecties om te bezien of deze aanpak inderdaad zou volstaan.


1 Kamerstukken II 2007/08, 27 858, nr. 67

Bij een eventuele nieuwe vondst zouden dan aanvullende maatregelen genomen moeten worden. De bewoners en bedrijven in dit gebied zijn begin 2008 over deze aanpak geïnformeerd.
Er zijn naar aanleiding van deze vondst uiteindelijk 114 bomen en grote struiken bij 9 particulieren en bij de gemeente verwijderd. Ook de bij de importeurs gevonden besmette partijen zijn vernietigd.
Internationale ontwikkelingen
Naar aanleiding van de vondst in het Westland in 2007 en eerdere vondsten in Italië van de Oost-Aziatische boktor heeft de Europese Commissie eind 2008 noodmaatregelen vastgesteld (beschikking 2008/840/EG) om binnenbrengen en verdere verspreiding van de boktor in de EU te voorkomen. Het gaat daarbij onder andere om verscherpte eisen bij import van voor deze boktor gevoelige waardplanten vanuit derde landen en om eisen voor gebieden in de EU waar de Oost-Aziatische boktor is gevonden.
Conform de vereisten in deze beschikking zijn eind 2008 in het Westland een besmette zone en een bufferzone daar om heen afgebakend. In deze afgebakende gebieden gelden verscherpte eisen voor verhandeling van waardplanten van origine uit deze gebieden en geldt er een verplichting om verscherpt te inspecteren op de aanwezigheid van de boktor. Voor het Westland is in 2008 een bufferzone met een straal van 1 km rond de besmette zone aangewezen. Aanvullende maatregelen naar aanleiding van nieuwe vondst Recentelijk is een nieuwe vondst gedaan van de Oost-Aziatische boktor in de binnen de eerder aangewezen besmette zone. Deze vondst is gedaan in planten die tot dusver niet bekend stonden als waardplant voor de boktor. Ik concludeer op grond daarvan dat de in 2008 getroffen maatregelen kennelijk niet afdoende zijn geweest om het organisme volledig uit te roeien. De PD zal naar aanleiding van deze vondst dan ook aanvullende maatregelen nemen om de boktor effectief uit te roeien. Dit betekent dat in een straal van
100 meter alle loofbomen en struiken verwijderd zullen worden. Dit betreft gemeentelijke beplantingen en vier particuliere tuinen. De kosten voor het ruimen van bomen en struiken bij bedrijfsmatig beheerde terreinen komen voor rekening van de beheerder of eigenaar. In deze situatie zal het ruimen bij particulieren worden uitgevoerd onder beheer en op kosten van de PD. Het gaat in totaal om 90 bomen en 374 struiken. De betrokken eigenaren zijn hiervan op de hoogte gebracht. Vooral de betrokken particulieren ervaren deze maatregelen als ingrijpend. De maatregelen zijn echter noodzakelijk om te voorkomen dat het organisme zich definitief vestigt in het gebied.

Ik verwacht dat deze maatregelen volstaan om het organisme op een effectieve wijze uit te roeien.
Conform de EU-verplichtingen zal ik de Europese Commissie inlichten over deze nieuwe vondst en de door mij genomen maatregelen. Naar aanleiding van eventuele nieuwe bevindingen tijdens het ruimen van de planten of een mogelijke reactie van de Commissie zal bezien worden of de bovengenoemde maatregelen toereikend zijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg