Partij voor de Vrijheid (PVV)

Minder bouwplannen, minder inkomsten - Kamervragen woensdag 26 augustus 2009

Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat gemeenten tientallen procenten minder inkomsten krijgen door de afname van bouwplannen.


1)
Bent u bekend met het artikel "Minder bouwplannen, minder inkomsten" uit het blad Binnenlands Bestuur? *


2)
Wat vindt u van het feit dat vele gemeenten legesinkomsten genereren uit bouwprojecten? Is het bovenstaande niet in strijd met het beginsel dat gemeenten geen winst mogen maken op dienstverlening, maar dat de kostprijs voor dergelijke projecten als leidraad moet worden gehanteerd door de overheid?


3)
Hoe beoordeelt u de plannen van de betreffende gemeenten om de tegenvallende inkomsten op te vangen door de verhoging van de ozb-tarieven, verhoging van de bouwleges of door te bezuinigingen? Bent u niet, met ons, van mening dat, indien gemeenten minder bouwvergunningen afgeven, zij kennelijk ook minder werk hebben en derhalve kunnen bezuinigen op arbeidskosten?


4)
Kunt u de in geldnood verkerende gemeenten aansporen geen maatregelen te nemen die ten koste gaan van de financiële positie van hardwerkende Nederlandse burgers? Zo nee waarom niet, zo ja, welke initiatieven gaat u ondernemen?


* Binnenlandsbestuur.nl - Minder bouwplannen, minder inkomsten