Essent Trading en Stramproy tekenen unieke biocoal-overeenkomst

26/08/2009 15:26

Essent N.V.

Essent Trading en Stramproy tekenen unieke biocoal-overeenkomst

Genève/Steenwijk, 26 augustus 2009 - Essent Energy Trading B.V. en Stramproy Green Coal B.V. hebben vandaag een meerjarig contract ondertekend waaronder Stramproy jaarlijks 90.000 ton biocoal zal gaan leveren. De biocoal, die tussen begin 2009 en begin 2010 wordt geleverd, zal in een ultramoderne fabriek in Steenwijk worden geproduceerd.

De installatie in Steenwijk, die momenteel verbouwd wordt, is de eerste ter wereld in zijn soort die biocoal op commerciële basis gaat fabriceren. De centrales van Essent zijn de eerste die een aanmerkelijk volume biocoal zullen meeverbranden. Dit ondersteunt de inspanningen van Essent het percentage van meeverbranding in haar centrales, dat al hoger ligt dan in de rest van de branche, nog verder te vergroten.

"Deze overeenkomst is een mijlpaal. Het is voor het eerst dat twee bedrijven een overeenkomst hebben gesloten die zo belangrijk en vooruitstrevend is op het gebied van biocoal", zegt Remco Frenken, Senior Vice President Global Commodities bij Essent Trading. "Daarnaast is het een herbevestiging dat Nederland in het algemeen - en Essent's Amercentrale in het bijzonder - zich in de voorhoede bevindt van stroomproductie door gebruik te maken van biomassa", voegt hij eraan toe.

"Deze overeenkomst biedt Stramproy de mogelijkheid een standaard te ontwikkelen op het gebied van biocoal en dat legt de basis voor onze toekomstige groei", zegt IJsbrand Galema, lid van de Raad van Bestuur van Stramproy.

Binnen het kader van de overeenkomst zullen beide partijen uitgebreid onderzoek doen en productietests uitvoeren om de optimale werkwijze voor de productie van biocoal en het effect ervan op de gehele keten vast te stellen.

Wat is biocoal?

Biocoal is een benaming voor houtachtige biomassa die is 'getorreficeerd' zodat deze eigenschappen krijgt die met steenkool te vergelijken zijn. Dit zorgt ervoor dat biocoal samen met gewone kolen in energiecentrales kan worden gestookt. Torrefactie is het langzaam verhitten van biomassa in een inerte atmosfeer tot een maximum temperatuur van 300 degrees C. Deze behandeling resulteert in een vast en uniform product met een hogere energie-inhoud en -dichtheid dan conventionele biomassaproducten zoals houtpellets en houtspaanders.

Het vervoer en de verbranding van biocoal is beduidend minder belastend voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Omdat het torrefactieproces zelf energieneutraal is, is de totale CO2-footprint van de toeleveringsketen van biocoal zelfs minder groot, dan die van houtpellets. De biocoal-installatie in Steenwijk zal worden gecombineerd met een kleinschalige gecombineerde warmte- en krachtcentrale (WKC), om zo de belasting van het milieu te beperken en het energierendement tot boven de 60% te brengen.

Over Essent Trading


-----------------------

Essent Trading heeft zijn hoofdkantoor in Genève (Zwitserland) en is een hoogst prestigieuze, door activa gedekte groothandelsonderneming met zijn oorsprong in Nederland. Essent Trading is op het Europese vasteland erkend marktleider op het gebied van de handel in energie en wordt sinds 2004 door Energy Risk Magazine als top tier handelsonderneming aangemerkt. Ons moederbedrijf, Essent N.V., is met ongeveer 5.000 medewerkers, meer dan 6,000 MW in een gediversifieerd productieportefeuille en meer dan 2,6 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent is één van Europa's voornaamste producenten van hernieuwbare en duurzame energie.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.essenttrading.com of www.essent.nl

Over Stramproy Green


------------------------

Stramproy Green, gevestigd in Steenwijk, ontwikkelt sinds 1997 zijn eigen unieke 'torrefactietechnologie' in een poging een CO2-neutrale brandstof te ontwikkelen. Momenteel is het bedrijf actief met de bouw van drie installaties in de Benelux die jaarlijks 135.000 ton biocoal zullen gaan produceren. Het bedrijf is van plan marktleider in de biocoal-productie voor energiecentrales te blijven (2.000.000 ton in 2014) en wil voor zijn torrefactie gaan putten uit een breder scala van houtachtige biomassa.





http://www.essent.nl




Essent