Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

26-08-2009

Lindau ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars
De Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars worden sedert 1951 georganiseerd en hebben als doel het samenbrengen van Nobellaureaten en veelbelovende jonge wetenschappers uit de hele wereld. De ontmoetingen dragen bij tot de opbouw van internationale netwerken en dienen ter inspiratie voor de jonge generatie om te excelleren in de wetenschap.

Jaarlijks komen 20 tot 30 Nobelprijswinnaars en meer dan 500 jonge wetenschappelijke talenten uit meer dan 50 landen naar de Bodensee voor een periode van zes dagen, afwisselend uit de vakgebieden chemie, natuurkunde en fysiologie/geneeskunde. Elke vijf jaar is er een interdisciplinaire ronde. Elke twee jaar is er een ontmoeting in de economische wetenschappen. De Nobelprijswinnaars geven lezingen, er zijn plenaire discussies en thematische workshops. Ook staat er een aantal sociale evenementen op het programma.

In 2009 waren de Lindau Ontmoetingsdagen op het vakgebied chemie en werden gehouden van 28 juni tot 3 juli 2009 aan de Bodensee. Twee artikelen over deze Ontmoetingsdagen zijn te lezen op de scheikundepagina van Kennislinkwebsite: Nobelprijswinnaars inspireren nieuwe generatie chemici en In gesprek met Nobelprijswinnaar.

In 2010 is er een interdisciplinaire ontmoeting: van 27 juni tot 2 juli zullen Nobelprijswinnaars en jonge talenten uit de vakgebieden chemie, natuurkunde en fysiologie/geneeskunde elkaar treffen in Lindau. Ook voor deze ronde zal de KNAW een aantal excellente kandidaten selecteren en voordragen aan de Lindau selectiecommissie.

De KNAW nodigt universiteiten en onderzoekscholen in Nederland uit om excellente studenten en/of postdocs in de chemie, natuurkunde en fysiologie/geneeskunde voor te dragen om mee te doen aan de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars. (Zie ook de Selectiecriteria (pdf))

Reiskosten en deelnamekosten (500 euro inschrijfgeld + 500 euro accommodatiekosten) zijn voor rekening van de
universiteit/onderzoekinstelling.

Nominaties, bestaande uit een CV van de kandidaat en een aanbevelingsbrief, beide in de Engelse taal, kunt u uiterlijk 15 oktober 2009 indienen via e-mail: jeffrey.muskiet@bureau.knaw.nl

Voor meer informatie

* KNAW, Internationale Samenwerking en Kwaliteitsbeoordeling (ISK), Jeffrey Muskiet, tel. 020-5510829

* Uitgebreide informatie over de Lindau Ontmoetingsdagen kunt u vinden via: www.lindau-nobel.de

* Selectiecriteria (pdf)

* Nobelprijswinnaars inspireren nieuwe generatie chemici en In gesprek met Nobelprijswinnaar, twee verslagen op de website van Kennislink, geschreven door Harm Ikink.