ROC Friese Poort Bart Helmholt wint wedstrijd en ROC Friese Poort Klassement 20 augustus 2009
Bart Helmholt heeft zichzelf voor zijn 27ste verjaardag beloond met de dagzege en de definitieve eindoverwinning in het ROC Friese Poort Klassement. Tijdens de laatste klassementswedstrijd van het seizoen werd Bart Helmholt ditmaal winnaar met een afstand van 19.41 meter. Zijn broer Thomas deelde in de feestvreugde met een knap persoonlijk record van 18.99 meter. Thewis Hobma bleek ook in goede doen en kwam in de finale tot 18.81 meter. De eindoverwinning in het ROC Friese Poort Klassement, voor het vierde opeenvolgende jaar, stond al lange tijd vast. De totaalafstand over de 7 beste klassementswedstrijden is 140.57 meter geworden en nog nooit kwam iemand verder dan deze totaal afstand.

Bij de junioren wist Alwin Fonk opnieuw de overwinning op te eisen met een afstand van 18.59 meter. Hij bleef daarmee Nard Brandsma met 18.39 meter nipt voor. Klassementswinnaar Jacob Scherjon werd derde. Hiske Galama wist in de finale Anna Jet Leyenaar verrassend te verslaan. Niets leek erop dat Anna Jet de overwinning in het klassement ging bekronen met de dagzege. Echter in haar laatste sprong kwam Hiske tot een knappe 15.24 meter en daarmee passeerde zij Anna Jet die tot 14.83 kwam. Anouk Greveling wist met 14.37 beslag te leggen op de derde plek.

Bij de jongens verraste Hans Ulco de Boer met een geweldig nieuw persoonlijk record van 18.42 meter. Daarmee toonde de regerend Nederlands Kampioen in zeer goede vorm te zijn. Winnaar van het ROC Friese Poort Klassement Albert-Jan Venema moest genoegen nemen met de tweede plek met 17.07 meter.
Na afloop van de wedstrijd werden de winnaars van het ROC Friese Poort Klassement in het zandbed gehuldigd en kregen zij prachtige bronzen beeldjes uitgereikt door de heer Sjouke Tuinier, lid van College van Bestuur van hoofdsponsor ROC Friese Poort. Bart Helmholt (senioren), Jacob Scherjon (junioren), Albert-Jan Venema (jongens) en Anna Jet Leyenaar waren de gelukkige maar zeer terechte winnaars van het klassement over 2009.