Gemeente Hilversum

Adviesgroep Stationstoren adviseert raad

publicatiedatum: woensdag 26 augustus 2009

De gemeente Hilversum heeft Hilversummers uitgenodigd deel te nemen aan de Adviesgroep Architectuur Stationstoren. Deze adviesgroep denkt mee over de uitstraling, vormgeving en architectuur van de nieuwe stationstoren en de openbare ruimte. Waarom? Omdat bij deze belangrijke stadsentree een gebouw moet komen, dat een visitekaartje is voor Hilversum. En dat kan alleen samen met de mensen die ermee te maken krijgen. De Adviesgroep heeft haar advies klaar. De gemeenteraad bespreekt in september dit advies in De Discussie. In oktober volgt het besluit.

Adviesgroep Architectuur Stationstoren
De Adviesgroep Architectuur Stationstoren bestaat uit 16 betrokken Hilversummers die van dichtbij of verderaf de afgelopen jaren de discussie hebben gevolgd. Mensen die wel een mening hebben over de toren maar zich soms nog niet actief hadden gemengd in de discussie. Hilversum maakt graag gebruik van de vakinhoudelijke achtergrond, expertise of creatieve kijk van deze groep mensen.

De groep heeft drie zaterdagochtenden in juni gewerkt aan een advies, onder leiding van een onafhankelijk voorzitter en stedenbouwkundige. Ze hebben naar elkaar geluisterd, elkaar overtuigd maar ook begrepen dat sommige meningen en ideeën niet gedragen werden door de hele groep. Het uiteindelijke advies is samengesteld uit de overwegend gelijkluidende meningen die naar voren zijn gebracht. Kort samengevat: de stationstoren moet een eigentijds gebouw worden, niet modieus, met een markante kop, groen speelt een belangrijke rol in/op het gebouw en in de openbare ruimte, voor het gebouw komt een plein met bomen. Het volledige advies vindt u onder de link `Geef de stationstoren vorm, Advies Architectuur Stationstoren Hilversum', rechts in het scherm

Burgerpanel
Onderdelen van het advies van de Adviesgroep Architectuur Stationstoren zijn voorgelegd aan de leden van het burgerpanel. Het burgerpanel is zeer positief over deze onderdelen en het ondersteunt hiermee het advies. De uitslag van het burgerpanel vindt u rechts onder de link `Burgerpanel rapportage Stationstoren'.

Vervolg
De rol van de Adviesgroep is nog niet afgelopen. In november gaat de ontwerpfase van start: een architect krijgt de opdracht om achtereenvolgens een schetsontwerp, voorlopig ontwerp en een definitief ontwerp te maken. Het voorstel is dat tijdens deze fase de Adviesgroep:
o bepaalt welke van vier architecten mag gaan ontwerpen. o adviseert en reageert op de schetsen en ontwerpen die de architect maakt.
Dit betekent dat de Adviesgroep gedurende een lange periode betrokken zal zijn. Het proces duurt tot eind 2010: dan is het definitief ontwerp klaar en kan de bouwvergunning aangevraagd worden. Het streven is dat begin 2011 de bouw kan beginnen. De gemeenteraad besluit in oktober over het vervolgproces.

Achtergrond
Op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat komt een gebouw dat bestaat uit een smalle woontoren van maximaal 45 meter hoog met een bredere basis, waarin winkels, horeca, voorzieningen en andere commerciële ruimtes kunnen komen. Dit gebouw ligt aan een nieuw plein. Dat is besloten op advies van de gemeenteraad. Het idee is om een aantrekkelijke looproute te maken van het station naar het centrum en dat Hilversum een gebouw rijker wordt, waar de Hilversummers trots op zullen zijn. Dit project past binnen de gewenste ontwikkeling van de spoorzone tot de meer stedelijke zone van het centrum van Hilversum.

Meer informatie?
Als u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Tijs Böhm (035-629 2454 of t.bohm@hilversum.nl)