Gemeente Hilversum

Kinderboerderij viert 25e verjaardag

publicatiedatum: woensdag 26 augustus 2009

"Vele Hilversummers weten nog altijd de weg naar de kinderboerderij te vinden." Dat zegt Yvonne Bon, al 16 jaar een van de vaste krachten op De Hertenkamp aan de Hoge Naarderweg.

De kinderboerderij is eind jaren dertig ontstaan toen een Hilversummer 3.900 vierkante meter grond aan de gemeente schonk. Voorwaarde was dat er een park óf een hertenkamp zou komen. In 1984 is De Hertenkamp een stichting geworden. "Sindsdien hebben wij het beheer van de gemeente overgenomen en moeten wij er zélf voor zorgen dat er geld binnenkomt voor het onderhoud van het terrein, de gebouwen en de verzorging van de dieren. Dat geld krijgen wij van donateurs, adoptanten en via giften. De gemeente onderhoudt het hekwerk."

Zondag 16 augustus vierde de stichting haar 25e verjaardag. "Het was een heel leuk feest, we hadden natuurlijk prachtig weer en dat trok veel mensen. Alles bij elkaar was het een gezellige drukte." Speciaal voor deze gelegenheid opende wethouder Karin Walters op feestelijke wijze de nieuwe konijnenhokken. "Deze hebben we te danken aan een muntenactie van Super de Boer begin dit jaar," vervolgt Yvonne. "Klanten van de supermarkt kregen bij besteding van een bepaald bedrag een muntje. Zij stopten dat vervolgens in plastic buizen, die verschillende goede doelen vertegenwoordigden. De kinderboerderij heeft met deze actie zoveel muntjes in de wacht gesleept dat we nieuwe hokken konden maken van het geld dat we kregen." Yvonne vertelt nóg een leuk voorbeeld van een gift: "Toen firma De Klusbaas hoorde van het vijfentwintig jarig bestaan van de Stichting, bood het spontaan aan om onze volières op te knappen. Nu hebben we niet alleen nieuwe konijnenhokken, maar ook mooi opgeknapte volières."

Andere tijden
Er is in die 25 jaar veel veranderd. Maar kinderen vinden de kinderboerderij nog steeds leuk. "Neem bijvoorbeeld ons varken dat biggen heeft gekregen. Kinderen vinden het leuk om te zien hoe de biggen groeien maar ook hoe ze buiten spelen. Echt niet elk kind wil liever alleen achter de pc zitten. Je ziet wel dat het vooral heel jonge kinderen zijn die naar de kinderboerderij komen. Totdat ze naar de middelbare school gaan. De oudere kinderen die je hier ziet werken hier als vrijwilliger"

De kinderboerderij heeft een paar vaste krachten in dienst en 25 vrijwilligers. Maar meer mag altijd. "Wij kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Als mensen daarin zijn geïnteresseerd, kunnen ze ons bellen of ons via onze website een e-mail sturen." Doordeweeks is De Hertenkamp ook een zorgboerderij. Dan komen mensen met een (lichamelijke) handicap helpen met het schoonmaken van het terrein en de verzorging van de dieren.

Logeeradres
Ook in de zomermaanden heeft De Hertenkamp vrijwilligers nodig. "Dan logeren er konijnen, cavia's en kippen bij ons. Vroeger lieten mensen die wel eens zomaar bij ons achter omdat ze met vakantie gingen. Toen hebben we besloten er bekendheid aan te geven dat de dieren tegen een kleine vergoeding bij ons kunnen logeren. Sindsdien komt het eigenlijk niet meer voor dat mensen hun dieren zómaar bij ons achterlaten."

De `Hertenkamp' is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. Website: www.kinderboerderijhilversum.nl
Telefoonnummer: 035 - 6233886