Woonbond


26-08-2009

Huren stijgen met 2,8 procent

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft vandaag bekendgemaakt dat de gemiddelde huurstijging per 1 juli 2009 2,8% is. De huurstijging voor zittende huurders is 2,4% en daarbovenop stijgen de gemiddelde huren nog 0,4% door extra huurverhogingen bij nieuwe verhuringen. De huurverhoging voor zittende huurders past binnen de bestaande afspraken om de huren niet meer te verhogen dan de inflatie. Hierbij wordt volgens de systematiek uitgegaan van de inflatie in 2008, die met 2,5% erg hoog was.

De Woonbond vindt het erg ongelukkig dat in deze tijd van economische crisis en stijgende werkloosheid de huren zoveel stijgen. Het Centraal Plan Bureau verwacht dat huishoudens geconfronteerd worden met een gemiddelde koopkrachtdaling van een kwart procent in 2010. Veel huurders, vooral met lage inkomens, zullen echter door een tegenvallende inkomensontwikkeling een veel grotere koopkrachtdaling krijgen. Dit komt omdat de aanpassing van de normhuur (de huur die de huurtoeslagontvanger geacht wordt zelf te betalen) wordt verhoogd met de huurstijging, die met 2,5% veel hoger is dan de inkomensstijging. Daarnaast wil het kabinet de korting op de huurtoeslag in 2010 verhogen met 1,25 per maand, waarbij overigens de Tweede Kamer al aangegeven heeft dat deze extra korting niet moet doorgaan.

De hoge huurstijging voor het komende jaar, gecombineerd met de slechte inkomensontwikkeling, zijn volgens Woonbond voldoende reden om de bestaande korting van de huurtoeslag van 17,05 af te schaffen of in ieder geval te verlagen.