Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2597 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
- T -

Ons kenmerk IVW/PSC-2009/180

Uw kenmerk Datum 26 augustus 2009 -

Onderwerp Jaarverslag 2008 van het Memorandum of Understanding on Port Bijlage(n)
2 State Control

Geachte voorzitter,

Evenals in voorgaande jaren, doe ik u ter informatie het jaarverslag van het "Memorandum of Understanding on Port State Control" toekomen.

Het "Memorandum of Understanding on Port State Control" is een internationale overeenkomst. De overeenkomst beoogt door middel van een geharmoniseerd systeem van havenstaatcontrole, de vaart van zeeschepen onder buitenlandse vlag te voorkomen indien deze niet voldoen aan de maatstaven neergelegd in een aantal internationale maritieme veiligheidsverdragen. Bij dit Memorandum, gesloten te Parijs op 26 januari 1982 en in werking sedert 1 juli 1982, zijn de maritieme autoriteiten van 27 lidstaten, waaronder Nederland, aangesloten.

Op grond van sectie 6.4 van het Memorandum voorziet het Nederlandse Ministerie van Verkeer en Waterstaat in een permanent secretariaat ten behoeve van de doelmatige werking van het Memorandum. Het secretariaat publiceert een jaarverslag waarin, naast verslaglegging over diverse activiteiten die in het kader van het Memorandum hebben plaats gevonden, tevens een statistisch overzicht wordt gegeven van de resultaten van havenstaatcontrole. Dit secretariaat is ondergebracht bij de inspectie Verkeer en Waterstaat.

In de loop der jaren is het jaarverslag van het Memorandum uitgegroeid tot een gezaghebbend, veel geciteerd document in de scheepvaartwereld.

Met name de "Black, Grey and White List"van vlaggenstaten en de "RO List", een lijst van Erkende Klassenbureaus die als vertegenwoordiger van vlaggenstaten kunnen optreden, welke in het jaarverslag zijn opgenomen, mogen zich in een grote belangstelling van de zijde van het internationale maritieme bedrijfsleven en van de vakpers verheugen.
a
agina 1 van 2 P





Datum 26 augustus 2009

De lijsten worden ook door de Europese Commissie erkend als een maatstaf voor Ons kenmerk kwaliteit van het scheepsregister. Nederland staat stabiel op de 12de plaats van IVW/PSC-2009/180 landen met het beste veiligheidsresultaat over een periode van 3 jaar (White List). De Nederlandse Antillen stonden in het verslag van 2006 nog op de "White List " en zijn in 2007 teruggevallen naar de "Grey List". Volgens het verslag van 2008 zijn de Antillen iets verslechterd en staan nu op de 47e plaats en het vertoont een langzaam verslechterende trend. Het nog in te stellen Maritiem Overleg Platform (MOP) is bedoeld om die trend te keren en het hoogst mogelijke niveau van veiligheid, kwaliteit en efficiëntie te bereiken op het gebied van maritiem vervoer en beheer.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 2 van 2