Diergaarde Blijdorp


Reuzenwaterlelie in Blijdorp bloeit hele zomer: baby's op reuzenbladeren!
26-08-2009
In Diergaarde Blijdorp bloeit de Victoria amazonica, ook wel koningin der waterlelies genoemd, beter dan ooit tevoren. De prachtige zomer en de goede zorg van de botanici hebben hier ongetwijfeld aan bijgedragen. Gedurende de hele zomer heeft de Victoria tientallen bloemknoppen aangemaakt die om de vier of vijf dagen bloeien.

En Victoria-bloem bloeit twee nachten: de eerste avond opent de knop zich tot een schitterende witte bloem die een ananasachtige geur verspreidt. Tijdens de tweede nacht is de bloem rozerood van kleur en zakt vervolgens onder water. Als het mooie weer nog even aanblijft, kan de Victoria tot in september doorgaan met bloeien.

Naast de grote bloemen valt de reuzenwaterlelie ook op door de reusachtige drijvende bladeren. Dit jaar zijn de bladeren bijzonder groot! Sommige hebben een doorsnede van ruim tweeënhalve meter. De reuzenbladeren hebben een draagvermogen van 15 kilo en kunnen met gemak een flinke baby dragen! De plant maakt om de vier à vijf dagen een nieuw blad.

De botanici hebben zich dit voorjaar erg ingespannen om de omstandigheden voor de bloei te optimaliseren. De vijver is helemaal schoongemaakt en gevuld met een mengsel van leem en olifantenmest. In de kas zelf is flink gesnoeid, zodat het zonlicht goed kan binnendringen. De plant wordt gevoed met regenwater dat speciaal voor dit doel wordt opgevangen. De mooie, warme zomer doet de rest.

Op woensdag 2 september is het van 15.00 tot 17.00 uur voor bezoekers mogelijk om hun baby's en peuters tot tweeënhalf jaar te fotograferen op de immense bladeren. Hou de site in de gaten: www.diergaardeblijdorp.nl
,
reuzenwaterlelie