Diergaarde Blijdorp


Gorilla lief en leed: introductie gorillapeuter 26-08-2009
ROTTERDAM - Het leven van gorillapeuter Nasibu gaat niet echt over rozen. Vorige maand startte hij een nieuw leven in de Blijdorpgroep, nadat een nieuwe gorillaman in Frankfurt hem niet als pleegzoon wilde accepteren. Er werd zelfs voor zijn leven gevreesd. De coördinator van het fokprogramma stuitte in zijn zoektocht naar een nieuwe pleegfamilie op Diergaarde Blijdorp. De gorillagroep in Blijdorp wordt geleid door Bokito, en die heeft zich als familieman al bewezen.

Eerder accepteerde Bokito al een jong van een andere gorillaman. Dat jong is de nu zevenjarige Thomas. In de Rotterdamse familiegroep zitten ook twee peuters en een baby, zodat Nasibu hopelijk steun zou kunnen vinden bij leeftijdgenootjes. Desondanks is de beslissing om een nieuwe gorilla in een bestaande groep te introduceren heel ingrijpend. Het is een lastig en langdurig proces dat soms wel maanden of een heel jaar kan duren. Maar Blijdorp wilde Nasibu graag een kans geven.

Bij de eerste kennismaking bleek al snel dat Bokito inderdaad niet veel moeite heeft met de nieuweling. Het is met name de puberachtige Thomas die zich weinig toeschietelijk opstelt. Sterker nog, hij heeft zich ontpopt zich als een ondeugende plaaggeest die de kleine Nasibu telkens stiekem zit uit te dagen. Nasibu weet niet goed hoe hij hier op moet reageren en daar maakt Thomas misbruik van. Als de pesterij dan escaleert, grijpt Bokito in om de orde te bewaren en krijgt de kleine Nasibu er regelmatig van langs. Thomas doet dan heel uitgekookt alsof hij van niets weet.

Nasibu zit dagelijks een paar uurtjes alleen om af en toe echt tot rust komen. Verder speelt hij veel met de kleintjes. Een nieuwe strategie is om Thomas wat meer op afstand te houden en hem minder bij de introductie te betrekken. In de tussentijd wordt gezocht naar een andere groep voor Thomas, omdat hij met zijn zeven jaar daar eigenlijk ook wel aan toe is. In de natuur vertrekken jonge gorillamannetjes ook uit de familiegroep om een eigen familie te stichten. Voor Nasibu bestaat die mogelijkheid niet, maar zonder Thomas krijgt ook hij een eerlijke kans!
,
gorilla Nasibu

01-08-2009
Nasibu is een gorillamannetje van 2 jaar oud uit de dierentuin van Frankfurt. Half 2009 kreeg deze Duitse groep gorilla's echter een nieuwe leider en zoals vrijwel altijd accepteerde deze geen jonge nakomelingen van de vorige baas. Nasibu moest dus weg. Blijdorp was bereid om hem op te nemen. De introductie in de Bokito-groep moet voorzichtig gebeuren. Daarom is Nasibu soms in de groep en soms even alleen.

Om de gorilla's de nodige rust te geven zijn ze soms een paar uurtjes niet te zien. Wanneer dit het geval is vermelden we dit op het dagprogramma bij binnenkomst.
,
gorillaatje Nasibu