Gemeente Berkelland

Persbericht
19 augustus 2009

Inspraak over uitvoeringsplan gladheidbestrijding

Van 26 augustus tot en met 6 oktober gelegenheid om te reageren

Het college van burgemeester en wethouders heeft een ontwerpplan voor de bestrijding van gladheid in de gehele gemeente vastgesteld. Doel van het plan is de gladheidbestrijding op een zorgvuldige, maar ook efficiënte manier te organiseren. Tot en met 6 oktober kunt u op het plan reageren.

Zorgplicht voor veilig begaanbaar wegennet
De gemeente Berkelland heeft als wegbeheerder de zorg voor de kwaliteit van de eigen wegen. Als het om gladheid gaat moet de wegbeheerder er zo veel mogelijk voor zorgen dat de wegen begaanbaar zijn. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Vandaar dat er een speciaal plan wordt gemaakt waaruit dit moet blijken. Vervolgens moet het plan ook goed worden uitgevoerd. Aan de andere kant mag van de weggebruiker worden verwacht dat hij/zij bij winterse omstandigheden met een grote mate van oplettendheid en voorzichtigheid aan het verkeer deelneemt.

Strooien als het nodig is
In 2006 is er in Berkelland ook al eens een gladheidsbestrijdingsplan vastgesteld. Ook toen was er inspraak mogelijk. Kern van dat plan was dat we op de belangrijkste wegen in Berkelland ook 'preventief strooien'. Dat wil zeggen dat we vóóraf, als we verwachten dat het 's nachts gaat vriezen, al gestrooid hebben. In de praktijk blijkt inmiddels nog wel eens dat we achteraf bezien voor niets hebben gestrooid, omdat het helemaal niet gaat vriezen. Er verdwijnt voor niks zout in de grond, met alle nadelige milieugevolgen van dien. En de mensen van de gemeentewerf zijn voor niks voor dag en dauw op pad gegaan. In het nieuwe uitvoeringsplan worden aan de hand van de eerder na inspraak vastgestelde zogenaamde 'wegcategorisering' nieuwe prioriteiten en bijbehorende strooiroutes voorgesteld. Prioriteit A krijgen hoofdverkeersroutes. Deze worden ook 'preventief gestrooid'. Prioriteit B geldt voor alle overige wegen met een ontsluitende functie en die waaraan voorzieningen gevestigd zijn als scholen en zorgcomplexen. Hier strooien we alleen als het glad is. Over deze nieuwe prioriteiten gaat de inspraak nu.

Inspraak

Het uitvoeringsplan inclusief bijbehorende stukken ligt ter inzage van 26 augustus tot en met 6 oktober 2009 in de Gemeentewinkel en de gemeentelijke Servicepunten. Tijdens deze periode kan iedereen schriftelijk zijn of haar mening geven via emailadres info@gemeenteberkelland.nl of per post naar Gemeente Berkelland, afdeling beheer en onderhoud, Postbus 200, 7270 HA Borculo. Ook kan je mondeling reageren, door een afspraak te maken met de heer A. ter Horst, bereikbaar onder telefoonnummer 0545-250 557.

Van de reacties maken we een verslag dat aan het college van burgemeester en wethouders wordt voorgelegd. Daarnaast geven we per inspraakreactie aan of en op welke wijze we al dan niet aan de inspraakreactie tegemoet kunnen komen. Insprekers krijgen van de beslissing nader bericht.
---