Gemeente Bronckhorst
---


Expositie Zelhemse kunstenares Corinne Veen in gemeentehuis van Bronckhorst

In de hal van het Bronckhorster gemeentehuis in Hengelo is van 26 augustus tot 10 oktober 2009 een expositie van de schilderijen van kunstenares Corinne Veen te zien. De Zelhemse heeft zich sinds 2008 met een expliciete, niet softe stijl, toegelegd op portretten van mens en dier, wat inmiddels geresulteerd heeft in portretten in menig huiskamer en enkele tentoonstellingen.

Corinne Veen (Hellevoetsluis, 1967) kwam na heel wat omzwervingen terecht in de Achterhoek, waar de roots van haar man liggen. Ze tekende haar hele leven al maar kwam daar door haar drukke banen nauwelijks aan toe. Tijdens de zwangerschappen van de eerste twee van haar vier kinderen volgde ze een paar aquarelcursussen. Aangemoedigd door haar omgeving werd de stap gezet om het externe werkzame leven vaarwel te zeggen en zich toe te leggen op portretkunst in aquarel.

Wat begon met het portretteren van haar eigen kinderen en opdrachten, is gevolgd door enkele series waarmee ze duidelijk meer laat zien dan alleen een gelijkende beeltenis van de geportretteerden. De serie 'getekend door het leven' laat een aantal mannen met doorleefde gezichten zien. Hun uitdrukking vertelt boekdelen, precies wat ze beoogde te doen. Ook in een serie paardenportretten probeert ze het karakter van het paard via de penseelstreken zichtbaar te maken. Ze laat houdingen en uitdrukkingen zien die misschien iets meer over de persoon of het dier zeggen. Dat vindt ze het uitdagende van het schilderen. Veen krijgt vaak te horen dat de portretten raken en indringend zijn. Het beeld blijft op je netvlies steken en houd je vast. Dat is precies de uitdaging die ze in haar werk ziet.

Naast haar werk als vrij schilder en portretschilder-in-opdracht geeft ze nu ook schilderlessen in haar atelier in Zelhem. Zowel voor kinderen (onder de naam 'Villa Kakelbont') als voor volwassenen. Meer informatie over de schilderijen, portretten en workshops van Corinne Veen en over de tentoonstelling is te vinden op haar website www.cveen.nl of www.corinneveen.exto.nl.