Politiebond ACP

Actueel vakbondsnieuws politie

26 augustus 2009

ACP: 'Een grens gepasseerd'


In een artikel in het AD van woensdag 26 augustus wordt gemeld dat de bezuinigingen in de regio Rotterdam een verhoogd risico opleverden voor de veiligheid tijdens het zomerfeest Sunset Grooves afgelopen weekend. Volgens ACP voorzitter Gerrit van de Kamp zou hiermee, als de feiten kloppen, "een grens gepasseerd" zijn.
© Rob Meijer

© Rob Meijer

De gebeurtenissen rondom het zomerfeest in Hoek van Holland beheersen al enkele dagen het nieuws. In het AD-artikel van vandaag wordt een verband gelegd tussen een bezuinigingsmaatregel bij het korps Rotterdam-Rijnmond en de gebeurtenissen die zich zaterdagavond voltrokken op het evenemententerrein van het dansfeest.

De krant meldt in het artikel dat de korpsleiding er vanuit financieel oogpunt voor zou hebben gekozen om geen ME in te zetten tijdens het evenement. De maatregel zou zijn genomen om geld te bezuinigen. Pas in een later stadium, toen de gebeurtenissen zich grotendeels al hadden voltrokken, zou er alsnog een ME-team zijn ingezet.

`Grens gepasseerd'
"Uiteraard moeten wij het onderzoek naar de gebeurtenissen afwachten, maar als echt blijkt dat de bezuinigingen in dit geval een verhoogd risico voor de veiligheid met zich hebben meegebracht, dan is er een grens gepasseerd. De veiligheid van collega's en burgers valt in de toekomst dan blijkbaar niet meer te garanderen bij dergelijke evenementen", aldus Gerrit van de Kamp in een eerste reactie.

`Keuzes maken'
De voorzitter van de ACP spiegelt de informatie in het artikel ook aan reeds eerder door de ACP afgegeven signalen. "Als ACP zijn wij er vanaf het begin duidelijk over geweest. Wordt er bezuinigd op politiewerk, dan moet de politiek, zowel landelijk als regionaal, keuzes maken. Gebeurt dit niet, dan komt de veiligheid van burgers en collega's in gevaar."

`Veiligheid centraal'
Over de toekomst van dergelijke evenementen is Van de Kamp ook stellig. "Steeds minder capaciteit en steeds minder budget, maar wel op hetzelfde niveau blijven werken? Dat is onmogelijk. Als wij moeten kiezen tussen de veiligheid van collega's en burgers en het door laten gaan van evenementen, dan is de keuze simpel. Veiligheid staat centraal. Kunnen wij door bezuinigingen die veiligheid niet meer garanderen, dan gaan de evenementen niet door."
---