Neways Electronics International N.V.

26 augustus 2009

Neways verwacht herstel in vierde kwartaal

PERSCONFERENTIE / ANALISTENBIJEENKOMST
DATUM: VANDAAG, WOENSDAG 26 AUGUSTUS 2009
TIJD: 11.00 uur
LOCATIE: Citigate First Financial - Assumburg 152a - AMSTERDAM

P E R S B E R I C H T

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

H A L F J A A R C I J F E R S 2009

Aantal paginaâs: 9

Â
Neways verwacht herstel in vierde kwartaal
Kostenbasis verlaagd, verlies in eerste helft komt uit op EUR 4,2 miljoen

SON, 26 AUGUSTUS 2009 â NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V. (Neways) (Euronext: NEWAY) heeft in de eerste zes maanden van 2009 een netto-omzet gerealiseerd van EUR 93,4 miljoen. Dit is een daling van circa 28%, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De sterke omzetafname was het gevolg van vraaguitval, met name in de halfgeleidersector maar ook in enkele andere sectoren. In de afgelopen zes maanden is de kostenbasis met 7% verlaagd naar een break-even netto-omzetniveau van circa EUR 195 miljoen op jaarbasis. Door de lagere omzet was er sprake van onderbezetting en kwam het bedrijfsresultaat uit op EUR -/- 3,1 miljoen. Dit is exclusief een eenmalige reorganisatielast van EUR 1,3 miljoen (bruto). Het nettoresultaat bedroeg EUR -/- 4,2 miljoen.

De orderportefeuille per 30 juni bedroeg EUR 52,6 miljoen, een daling met 8% ten opzichte van ultimo 2008 en 23% ten opzichte van 30 juni 2008. In juli was er sprake van een hogere orderintake dan in juni. Ook is er momenteel duidelijk meer beweging zichtbaar in diverse marktsectoren. Mede door een aantrekkende vraag vanuit de halfgeleiderindustrie verwacht Neways dat in het vierde kwartaal herstel zichtbaar zal zijn en dat het resultaat in de tweede helft beter zal zijn dan in de eerste helft van 2009.

Omzet en orderportefeuille
De bruto-omzet daalde in de eerste zes maanden van 2009 met 28% tot EUR 102,1 miljoen (2008: EUR 142,8 miljoen). De interne omzet daalde met 32%, maar bleef als aandeel van de omzet vrijwel gelijk aan de eerste helft van 2008.

Op halfjaarbasis daalde de netto-omzet eveneens met 28% naar EUR 93,4 miljoen. De daling werd met name veroorzaakt door een sterke afname van de vraag vanuit de halfgeleidersector en een lagere vraag uit de industriële sector en automotive sector. De omzetontwikkeling in de medische industrie, âhigh endâ telecom en defensiesector is relatief minder gevoelig voor economische schommelingen en liet een meer stabiel beeld zien. Neways acht op langere termijn een relatieve stijging van omzet in de defensie- en medische sector van strategisch belang in het streven naar een meer stabiele omzetontwikkeling.

De orderportefeuille per ultimo juni 2009 bedraagt EUR 52,6 miljoen een daling van respectievelijk 8% ten opzichte van ultimo 2008 en 23% ten opzichte van ultimo juni 2008. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met een lagere orderintake vanuit de halfgeleidersector, maar ook in verschillende andere marktsectoren was er tot en met juni sprake van terughoudendheid in het plaatsen van orders.

Brutomarge
Als percentage van de omzet is de brutomarge in de eerste helft van 2009 op een niveau van 40,7% gebleven. Neways blijft zich richten op een verschuiving in de productmix naar activiteiten met een hogere toegevoegde waarde, zoals development, prototyping en engineering. In het afgelopen halfjaar zijn veel activiteiten ontplooid, waardoor Neways al in een vroeg stadium van de levenscyclus van een component of systeem met klanten samenwerkt. Wanneer de economie weer aantrekt vormen deze activiteiten een belangrijke basis om als hoogwaardige technologische kennis- en productiepartner mee te kunnen groeien met de Original Equipment Manufacturers.

Operationele kosten
De operationele kosten bestaan voor een belangrijk deel uit de personeelskosten. Deze kosten zijn ten opzichte van de eerste helft van 2008 met 18% teruggebracht naar EUR 29,5 miljoen. Het gemiddeld aantal FTEs nam ten opzichte van de eerste helft van 2008 af met 19% (432) tot 1804, met name door afbouw van flexibele krachten.

De overige kosten, waaronder huisvestingskosten, productiekosten, verkoopkosten en advieskosten zijn eveneens teruggebracht. In de overige kosten is een bijzondere last voor reorganisatiekosten van EUR
1,3 miljoen (bruto) opgenomen die betrekking heeft op de eerder aangekondigde samenvoeging van Neways Electronic Assemblies en Neways Industrial Systems in Son. Deze reorganisatie verloopt volgens planning en zal in het derde kwartaal worden afgerond. Op jaarbasis zal dit circa EUR 1,5 miljoen aan structurele kostenbesparingen opleveren.

De kostenreductieprogrammaâs zoals die medio 2008 zijn ingezet hebben in de eerste helft van 2009 geleid tot een kostenbesparing van circa EUR 4,0 miljoen. Daarmee is het breakeven netto-omzetniveau verlaagd naar circa EUR 195 miljoen.

Afschrijvingen
De afschrijvingen zijn licht gestegen van EUR 2,2 miljoen naar EUR 2,4 miljoen. Deze toename is met name het gevolg van hogere investeringen in 2008 met betrekking tot materiële vaste activa.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat exclusief reorganisatiekosten kwam uit op EUR
-/- 3,1 miljoen ten opzichte van EUR 4,4 miljoen in de eerste zes maanden van 2008. Inclusief de reorganisatielasten van EUR 1,3 miljoen kwam het bedrijfsresultaat uit op EUR -/- 4,4 miljoen.

Financieringskosten
De financieringskosten daalden met 40% ten opzichte van 2008 naar EUR 0,6 miljoen, met name als gevolg van een lagere rentevoet en een lagere gemiddelde schuldpositie.

Nettoresultaat en winst per aandeel
Het nettoresultaat inclusief bijzondere lasten voor reorganisatie kwam uit op een verlies van EUR -/- 4,2 miljoen terwijl in de eerste helft van 2008 een nettowinst werd behaald van EUR 1,9 miljoen. Het nettoresultaat per aandeel daalde naar EUR -/- 0,43 ten opzichte van EUR 0,20 in de eerste helft van 2008. Het totaal aantal uitstaande gewone aandelen bleef gelijk op 9.644.198 per 30 juni 2009.

Eigen vermogen en solvabiliteit
De financiële positie van Neways blijft goed. Het nettoverlies heeft geresulteerd in een afname van het eigen vermogen met 9% tot EUR 42,2 miljoen (2008: EUR 46,2 miljoen). Het garantievermogen is door de omzetting van de nog resterende achtergestelde converteerbare obligatielening in 2008 gelijk aan het eigen vermogen. De solvabiliteit (eigen vermogen / totaal vermogen) daalde per ultimo juni 2009 naar 43,6% ten opzichte van 45,3% per ultimo 2008. Gecorrigeerd voor de uitgestelde belastingvorderingen en goodwill daalde de solvabiliteit van 43,7% naar 41,3%, ruim boven de minimale doelstelling van 35%.

Netto schuldpositie
De rentedragende schulden, die met name kortlopend zijn, bedragen in totaal EUR 19,6 miljoen, een toename van EUR 9,8 miljoen ten opzichte van ultimo 2008 en een afname van EUR 2,2 miljoen ten opzichte van ultimo juni 2008. De netto schuldpositie komt uit op EUR 19,3 miljoen.

Naar aanleiding van de jaarresultaten over 2008 hebben de banken ontheffing verleend voor onderschrijding van de rentedekking. Als alternatief wordt nu periodiek gekeken naar resultaat- en cashflow ontwikkeling. In dit kader is, zoals ook bij de bekendmaking van de jaarcijfers aangekondigd, de kredietfaciliteit verlaagd naar EUR 25 miljoen.

Werkkapitaal
Het werkkapitaal (voorraden plus vorderingen minus handelsschulden en overige te betalen posten) nam toe met 13% naar EUR 45,2 miljoen ten opzichte van ultimo 2008. Dit komt met name door een aanzienlijk lagere inkoop in het afgelopen halfjaar waardoor crediteuren en overige kortlopende schulden zijn teruggebracht. De voorraadpositie en de uitstaande vorderingen daalden als gevolg van een lagere omzet. De omloopsnelheid van de voorraad bleef, door de planverlagingen te laag op 77 dagen ten opzichte van 76 dagen per 30 juni 2008, bij een doelstelling van 60 dagen. De druk op betalingstermijnen nam toe. Het aantal uitstaande debiteurendagen kwam uit op 61 ten opzichte van 51 dagen in dezelfde periode vorig jaar. De voorziening voor dubieuze debiteuren bedraagt per 30 juni 2009 EUR 0,4 miljoen (30 juni 2008: EUR 1,2 miljoen).
Â
Investeringen en netto kasstroom
De totale investeringen in materiële en immateriële vaste activa bedroegen EUR 2,0 miljoen ten opzichte van EUR 4,1 miljoen in de eerste helft van 2008. Het rendement op geïnvesteerd vermogen (bedrijfsresultaat als percentage van het geïnvesteerd vermogen) nam in de eerste helft van 2009 af tot

-/- 6,8% ten opzichte van 7,5% in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Als gevolg van de gerealiseerde verliezen, de reorganisatie en het grotere werkkapitaalbeslag kwam de netto kasstroom uit op EUR -/- 9,9 miljoen, ten opzichte van EUR -/- 6,2 miljoen in de eerste helft van 2008. In de tweede jaarhelft zal onverminderd sterk worden gestuurd op verbetering van werkkapitaal en kasstroom.

Belangrijke operationele ontwikkelingen
In het afgelopen halfjaar heeft Neways te maken gehad met een verzwakking van de EMS-markt in het algemeen en een afname van de vraag in de halfgeleiderindustrie in het bijzonder. Neways heeft zich in lijn met haar strategie meer nadrukkelijk gericht op (co-)development- en prototyping-opdrachten in samenwerking met opdrachtgevers (vaak grotere OEMâs). Met deze grotere betrokkenheid en nauwere samenwerking in een vroegtijdig stadium van de levenscyclus van deze producten heeft Neways haar positionering voor mogelijke vervolgopdrachten op gebieden zoals serieproductie en (re-)engineering versterkt.Â
Â
Middels de ingezette kostenbesparingen, waaronder een interne reorganisatie en de afbouw van flexibele krachten, wordt de impact van de lagere omzet op de resultaten zoveel mogelijk beperkt. In de afgelopen maanden is hiermee goede voortgang geboekt en is de kostenbasis teruggebracht naar een break-even omzetniveau van EUR 195 miljoen.

De samenvoeging van de dochterondernemingen Neways Electronic Assemblies en Neways Industrial Systems in Son verloopt volgens plan en zal naar verwachting in het derde kwartaal worden afgerond. Zoals eerder aangekondigd is in de eerste helft van 2009 hiervoor een eenmalige last genomen van circa EUR 1,3 miljoen (bruto). De samenvoeging van de twee dochterondernemingen is een noodzakelijke stap, waarmee de kostenbasis met circa EUR 1,5 miljoen op jaarbasis structureel kan worden verlaagd.

In totaal is het aantal medewerkers (FTEâs) ultimo juni 2009 teruggebracht met 10% van 1.946 naar 1.743. Het aantal medewerkers in West-Europa is gedaald van 1.177 per ultimo 2008 naar 1.072 per 30 juni 2009. In Oost-Europa en China is het aantal medewerkers teruggebracht van 769 per ultimo 2008 naar 671 per 30 juni 2009. Ongeveer 40% van het totaal aantal Neways-medewerkers is actief in Oost-Europa en China.

Daarnaast is goede voortgang gemaakt met de reductie van het aantal leveranciers. Neways werkt in toenemende mate met âpreferred suppliersâ. Op basis hiervan kunnen betere inkoopcondities worden bedongen. In de eerste helft van 2009 is het aantal toeleveranciers met 9% verder teruggebracht tot ca. 780 en is ook de componenteninkoop in Azië verder uitgebreid.

Mede met het oog op toekomstige expansie is in de eerste helft van 2009 de productie van Neways Wuxi in China verplaatst naar een nieuw en groter pand. Daarmee wordt het productie- en logistieke proces efficiënter en kunnen de toenemende kwaliteitseisen die aan diverse elektronische componenten worden gesteld beter worden gewaarborgd.

In mei werd bekendgemaakt dat de voorgenomen overname van een deel van de activiteiten van Bosch Security Systems (onderdeel van de Bosch-groep) niet doorgaat. De tegenvallende ontwikkeling van de markt van security producten, als gevolg van het huidige economische klimaat, lag aan deze beslissing ten grondslag.

In mei is ook overeenstemming bereikt met VDL Groep over de (co-)engineering, productie en levering van elektronische kabelboomsystemen voor de eerste 325 bussen die VDL Groep bouwt voor Dubai. De initiële order heeft een omvang van circa EUR 1 miljoen en met de serieproductie is inmiddels begonnen. Met vervolgorders kan de omzet op jaarbasis oplopen tot circa EUR 10 miljoen.

Vooruitzichten
Neways zal in het tweede halfjaar doorgaan met de verlaging van de kostenbasis middels de ingezette besparingsprogrammaâs. Indien noodzakelijk kunnen gericht en op beperkte schaal de mogelijkheden van deeltijd WW worden aangesproken. Grote ingrepen of reorganisaties worden op dit moment niet voorzien. De kostenreductieprogrammaâs zoals die zijn ingezet en nog doorlopen zullen eind 2009 het huidige break-even niveau van EUR 195 miljoen (op basis van netto-omzet) met enkele miljoenen euroâs verder verlagen. Daarnaast blijft Neways gericht sturen op werkkapitaal en cashflowverbetering. Investeringen zullen in de tweede jaarhelft op het huidige lage niveau blijven aangezien Neways beschikt over een modern machinepark en alle werkmaatschappijen in de afgelopen jaren zijn gehuisvest in representatieve panden die beschikken over een goede technische (high tech) infrastructuur.

Voor de tweede helft van 2009 is Neways gematigd positief. Door de relatief meer (co-)development en - prototyping trajecten in de eerste helft van 2009 is de onderneming goed gepositioneerd voor mogelijke vervolgorders in de serieproductie en re(engineering) in de tweede helft van 2009. Mede gelet op de lagere orderportefeuille per 30 juni 2009 wordt voor het derde kwartaal nog niet gerekend op echt herstel. Wel is de orderintake in juli ten opzichte van juni toegenomen en is er momenteel duidelijk meer beweging zichtbaar in de diverse marktsectoren zoals de halfgeleiderindustrie en de automotive sector. Op basis hiervan is de verwachting dat het vierde kwartaal voor Neways een zichtbaar herstel zal laten zien en dat het nettoresultaat in de tweede helft beter zal zijn dan in de eerste helft van 2009.